ES paskelbė apribojimus nebūtinoms kelionėms

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį pasiūlė, kad Europos Sąjunga uždarytų savo sienas žmonėms, atvykstantiems į bloką be neatidėliotinų reikalų, nors vis daugiau Bendrijos narių uždaro savo sienas bandydamos lėtinti koronaviruso plitimą.

Europos Komisija (EK) pristatys laikinus apribojimus neskubioms ir nebūtinoms kelionėms į ES šalis, taip siekiant pažaboti koronaviruso plitimą Europos žemyne, pranešė EK vadovė Ursula von der Leyen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europos Komisija (EK) pristatys laikinus apribojimus neskubioms ir nebūtinoms kelionėms į ES šalis, taip siekiant pažaboti koronaviruso plitimą Europos žemyne, pranešė EK vadovė Ursula von der Leyen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 5:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2020, 8:54 PM

„Juo mažiau kelionių, juo labiau stabdysime virusą. Taigi... siūlau valstybių ir vyriausybių vadovams įvesti laikinus suvaržymus nebūtinoms kelionėms į Europos Sąjungą“, – sakė ji po derybų su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu, kuris antradienį vadovaus ES lyderių vaizdo konferencijai.

Briuselis atsiliko nuo bloko narių vienašališkų priemonių kelionėms varžyti ir baiminasi, kad griežtesnės patikros prie vidaus sienų trukdys pastangoms parengti bendrą atsaką į COVID-19.

Tad antradienį U. von der Leyen Šengeno erdvės lyderiams turi vietoje to pasiūlyti varžyti keliones per bloko išorines sienas. Panašias priemones jau yra įvedusios Jungtinės Valstijos.

Šengeno erdvei nepriklausančios ES narės ir buvusi narė Didžioji Britanija taip pat bus pakviestos taikyti šias priemones. Britams keliauti nebus draudžiama iki šių metų pabaigos truksiančiu pereinamuoju periodu po „Brexit“.

Draudimas galiotų „pradiniu 30 dienų periodu“ ir nebūtų taikomas namo grįžtantiems europiečiams, socialiniams darbuotojams ir tiems, kas „dirba abiejose sienos pusėse“, sakė U. von der Leyen.

Tačiau kelios minutės po jos kalbos Ispanija tapo dar viena ES valstybe, uždariusia savo sausumos sienas. Madridas uždarė sienas su kaimyninėmis bloko narėmis Prancūzija ir Portugalija visiems keliautojams, išskyrus Ispanijos piliečius ir gyventojus.

Anksčiau pareigūnai Briuselyje paragino Bendrijos nares užtikrinti laisvą krovinių judėjimą per ES vidaus sienas.

Ch. Michelis tvirtino, kad siūlomais naujais suvaržymais Europos išorinėms sienoms siekiama riboti ligos plitimą.

„Koncepcija yra sumažinti judėjimą, kuris nėra būtinas, ir užtikrinti prekių, kurios yra būtinos, judėjimą“, – sakė jis.

Norima „užtikrinti, kad mūsų sveikatos apsaugos sistemos galėtų pasirengti tam, kas ateina“, sakė buvęs Belgijos premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.