Šiaurės Makedonija dėl koronaviruso gali atidėti rinkimus

Šiaurės Makedonijos buvęs premjeras pirmadienį paragino dėl koronaviruso atidėti balandžio viduryje numatytus pirmalaikius rinkimus, viso pasaulio vyriausybėms imantis priemonių šio viruso plitimui pažaboti.

​Šiaurės Makedonijos buvęs premjeras pirmadienį paragino dėl koronaviruso atidėti balandžio viduryje numatytus pirmalaikius rinkimus, viso pasaulio vyriausybėms imantis priemonių šio viruso plitimui pažaboti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Šiaurės Makedonijos buvęs premjeras pirmadienį paragino dėl koronaviruso atidėti balandžio viduryje numatytus pirmalaikius rinkimus, viso pasaulio vyriausybėms imantis priemonių šio viruso plitimui pažaboti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 5:27 PM

Ši nedidelė ir neturtinga Balkanų valstybė, kur registruota 19 koronaviruso atvejų, jau įvedė griežtų suvaržymų visuomenei, bandydama išvengti didesnio ligos protrūkio.

Šalyje uždrausti visi vieši ir privatūs susibūrimai, uždarytos mokyklos, restoranai ir kitos pramogų vietos.

Perrinkimo siekiantis buvęs ministras pirmininkas Zoranas Zaevas, praėjusių metų pabaigoje paskelbęs pirmalaikius rinkimus, pirmadienį paragino partijos lyderius susitikti aptarti galimą balandžio 12 dieną numatytų rinkimų atidėjimą.

„Kyla pavojus mūsų ir mums artimų (žmonių) sveikatai. Daugiau nei aišku, kad tokiomis sąlygomis neįmanoma normaliai organizuoti rinkimus“, – per spaudos konferenciją sakė Socialdemokratų partijos lyderis Z. Zaevas .

Opozicinė dešiniojo sparno partija VMRO-DMPNE iš pažiūros taip pat norėtų nukelti rinkimus, tačiau tam reikėtų surengti atskirą parlamento posėdį.

„Šiuo metu mums svarbiausias prioritetas yra piliečių sveikata, o antra – įveikti potencialiai didelę ekonomikos krizę“, – sekmadienį sakė VMRO-DPMNE pirmininko pavaduotojas Aleksandar'as Nikoloski.

Pirmalaikiai rinkimai buvo paskelbti pernai spalį, kai Šiaurės Makedonija nesulaukė Europos Sąjungos kvietimo pradėti stojimo derybas.

Derybų pradžia buvo pagrindinis Z. Zaevo administracijos tikslas. Dėl jo buvo žengtas politiškai pavojingas žingsnis ir nuspręsta pakeisti oficialų šalies pavadinimą, kad būtų išspręstas ilgai trukęs ginčas su kaimynine Graikija.

ES pagrindinės institucijos pasveikino šį įtampos sumažinimą ir pareiškė, kad Šiaurės Makedonija įgyvendino visus reikalavimus deryboms pradėti, tačiau Paryžius vetavo derybų procesą.

Dabar Bendrija toliau bando įkalbėti visas nares pritarti derybų pradžiai prieš gegužę numatytą ES viršūnių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.