V. Putino sąjungininkas nori prisiteisti iš JAV 50 mlrd. dolerių už „persekiojimą“

Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas Jevgenijus Prigožinas, tvirtinantis, kad yra „neteisingai persekiojamas“ Jungtinių Valstijų, kaltinančių jį kišimusi į 2016 metų rinkimus, antradienį pažadėjo, kad sieks prisiteisti iš Vašingtono 50 mlrd. dolerių (44.8 mlrd. eurų).

 Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas Jevgenijus Prigožinas, tvirtinantis, kad yra „neteisingai persekiojamas“ Jungtinių Valstijų, pažadėjo, kad sieks prisiteisti iš Vašingtono 50 mlrd. dolerių (44.8 mlrd. eurų).  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas Jevgenijus Prigožinas, tvirtinantis, kad yra „neteisingai persekiojamas“ Jungtinių Valstijų, pažadėjo, kad sieks prisiteisti iš Vašingtono 50 mlrd. dolerių (44.8 mlrd. eurų).  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 4:26 PM

J. Prigožinas, laikomas turtingiausiu Rusijos verslininku ir pramintas „Putino virėju“, šį pranešimą paskelbė, kai JAV Teisingumo departamentas pirmadienį netikėtai panaikino kaltinimus jo bendrovei „Concord“.

Prokurorai kaltino „Concord“ 2016-aisiais organizavus kampaniją, turėjusią padėti tuomečiam respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui prezidento rinkimus.

Naujausi įvykiai rodo, kad tokie kaltinimai kaip „Prigožinas kišosi į JAV prezidento rinkimus“ arba „Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus“ yra „melas ir prasimanymai“, pareiškė viešumo vengiantis verslininkas.

Šiuo metu „Concord“ ruošia ieškinį dėl „neteisingo persekiojimo“, sakoma J. Prigožino pranešime. Jis pridūrė sieksiantis gauti 50 mlrd. dolerių kompensaciją.

JAV tarnybos nutraukė anksčiau iškeltą bylą, nes bijojo neigiamo „viešumo ir sąžiningo teismo“, tvirtina rusų verslininkas.

Teisingumo departamentas pirmadienį vakare paskelbė atšaukiąs aštuonių punktų kaltinamąjį dokumentą prieš įmonę „Concord Management and Consulting“, likus vos kelioms savaitėms iki planuotos bylos svarstymo pradžios.

„Concord“, finansuojantis Sankt Peterburge įsikūrusią interneto „trolių fabriku“ laikomą įstaigą, oficialiai vadinamą „Interneto tyrimų agentūra“, buvo paminėta kaltinamajame dokumente prieš 13 Rusijos asmenų ir tris bendroves.

Šie kaltinimai buvo vienas iš pagrindinių rezultatų per 22 mėnesius specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vykdytą tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

JAV vyriausybė padarė išvadą, kad tolesni teisiniai veiksmai prieš „Concord“ „neatitinka nei teisingumo, nei valstybės saugumo interesų“, sakoma Teisingumo departamento pranešime.

R. Muelleris kaltino „Interneto tyrimų agentūrą“ per socialinius tinklus aktyviai platinus dezinformaciją, satyrines nuotraukas ir vaizdo įrašus, taip pat melagienų pranešimus, naudojantis suklastotomis paskyromis. Visais šiais veiksmais, kaip teigė specialusis prokuroras, buvo siekiama paveikti JAV rinkėjus ir pakreipti rinkimų kampaniją D. Trumpo naudai.

Kaip ir R. Muelleris, JAV žvalgybos vadovai priėjo išvados, jog „Concord“ koordinuojama operacija buvo tik dalis iš didelio masto kampanijos, faktiškai prižiūrimos V. Putino, turėjusios padėti D. Trumpui ir pakenkti jo varžovei demokratei Hillary Clinton.

Kita dalis šių veiksmų buvo Rusijos žvalgybos organizuota elektroninių įsilaužimų kampanija.

R. Muellerio tyrimo ataskaitoje daug dėmesio skiriama Rusijos karinės žvalgybos tarnybai GRU ir daroma išvadą, jog Rusijos kontroliuojami programišiai įsilaužė į Demokratų partijos ir H. Clinton kampanijos kompiuterines sistemas, kad pagelbėtų D. Trumpui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.