Sukčiai naudojasi COVID-19 pandemija: nusitaikė į namines kates ir šunis

Maskvos gyventojai turi naują galvosūkį – naminių gyvūnėlių savininkai bando patikrinti savo augintinius dėl koronaviruso. Tą padaryti juos kursto specialistais apsimetantys sukčiai.

Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>V.
Pasaulis nerimauja dėl koronaviruso.<br>V.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 18, 2020, 1:51 PM, atnaujinta Mar 21, 2020, 1:41 PM

Kaip rašo laikraštis „Moskovski Komsomolec“ (MK), sostinės gyventojus išgąsdino žiniasklaidos pranešimai, kad Honkonge aptiktas pirmasis galimo naminio šuns susirgimas COVID-19. Pasiligojo špicas, įtarta, kad tai užsikrėtimo koronavirusu atvejis.

Kaip neseniai paaiškėjo, šunelio testas, kuris sukelia COVID-19, buvo tik šiek tiek teigiamas. Nepasireiškus simptomams šuo buvo išleistas namo, kur vėliau nugaišo.

Be to, dar nėra duomenų ar įrodymų, kad katės ar šunys gali perduoti virusą žmonėms, net jei būtų jo nešiotojai.

Informacija iš Honkongo nebuvo plačiai skleidžiama, dar ilgai nebuvo ir patvirtinta, tačiau kai kurios Maskvos klinikos sulaukė daugybės skambučių – žmonės klausė, kaip atpažinti, kad naminiai gyvūnėliai pasigavo virusą, kaip apsaugoti gyvūną ir užkirsti kelią ligos perdavimui savininkui.

„Dažniau jie skambina tiesiog klausdami, bet kartais prašo patikrinti kates ir šunis dėl koronaviruso, – sakė „Moskovski Komsomolec“ žurnalistams Maskvos veterinarijos klinikų tinklo direktorius Dmitrijus Fedosejevas. – Problema yra ta, kad katės ir šunys turi savo koronavirusą, jis jau seniai buvo žinomas ir mirtinas, tačiau su dabartiniu virusu, sukėlusiu pandemiją, jis neturi nieko bendro – tik pavadinimą.

Mes atsakome, kad mokslas dar nežino atvejų, kai COVID-19 gali būti perduodamas iš gyvūnų žmonėms ir atvirkščiai, ir nėra jokių vakcinų ir vaistų, kurie užkirstų kelią gyvūno užkrėtimui net ir pažįstamu „šuns-katės“ koronavirusu. Daugiausia, ką galima padaryti, yra atlikti „senojo“ viruso tyrimus.“

Tačiau, pasak laikraščio, sostinėje jau pasirodė sukčių, siūlančių atlikti analizės rinkinį. Žurnalistai, paskambinę keliems veterinarijos gydytojams, sužinojo kainą – 1200 rublių (apie 150 eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.