Nerimaujantys kinai ragina artimuosius bėgti iš viruso apimtos Europos

Nauju koronaviruso pandemijos židiniu tapusioje Europoje gyvenantys Kinijos piliečiai, spaudžiami nerimaujančių tėvų, grįžta atgal į gimtinę, kai kurie – netgi privačiais lėktuvais, kad išvengtų Senajame žemyne žaibiškai plintančios infekcijos.

Nauju koronaviruso pandemijos židiniu tapusioje Europoje gyvenantys Kinijos piliečiai, spaudžiami nerimaujančių tėvų, grįžta atgal į gimtinę, kai kurie – netgi privačiais lėktuvais, kad išvengtų Senajame žemyne žaibiškai plintančios infekcijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nauju koronaviruso pandemijos židiniu tapusioje Europoje gyvenantys Kinijos piliečiai, spaudžiami nerimaujančių tėvų, grįžta atgal į gimtinę, kai kurie – netgi privačiais lėktuvais, kad išvengtų Senajame žemyne žaibiškai plintančios infekcijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2020, 2:40 PM, atnaujinta Mar 20, 2020, 2:41 PM

Kinija, kur prasidėjo šios infekcijos protrūkis, jau nebenustato naujų neįvežtinių užsikrėtimo atvejų, todėl dabar atrodo saugi, palyginti su užsieniu, kur krizė tik gilėja.

Dešimtys tūkstančių studentų bei darbuotojų, taip pat užsienyje besitreniruojančių Kinijos aukščiausios futbolo lygos klubų žaidėjai, sugrįžta į namus.

Tačiau jų kelionė labai nelengva: skrydžiai brangūs ir reti, lėktuvuose būta užsikrėtimo atvejų, o parskridus laukia privalomas 14 dienų karantinas, paprastai – viešbutyje savo sąskaita.

„Mano tėvai labai nerimavo, jie skambindavo man kasdien“, – sakė IT konsultantas 29 metų Zhao Yidongas, sugrįžęs iš Prancūzijos.

„Turėjau Prancūzijoje būti dar tris savaites, tačiau [JAV prezidentui Donaldui] Trumpui uždarius Amerikos sienas žmonėms iš Europos, išsigandau, kad Kinija taip pat uždraus jiems įvažiuoti“, – sakė vyriškis naujienų agentūrai AFP telefonu iš rytinio Jangdžou miesto dviejų žvaigždučių viešbučio, kur laukia savo dviejų savaičių karantino pabaigos.

„Taigi, nusprendžiau grįžti anksčiau“, – kalbėjo jis.

Atvykus į Šanchajų vyrui buvo atlikta medicininė apžiūra ir jis pareigūnų buvo nuvežtas į viešbutį.

„Nuotaika labai gera. Neturiu kuo skųstis: kasdien mus apžiūri daktaras, darbuotojai mums prie durų tris kartus per dieną palieka maisto“, – sakė Zhao Yidongas.

Pusę sumos už gyvenimą viešbutyje sumoka vyriausybė, o Zhao Yidongui už 14 naktų iš savo kišenės teks pakloti 1 680 juanių (221 eurą).

„Visiškai pritariu tokiam karantinui. Geriau taip, negu rizikuoti užkrėsti savo šeimą“, – sakė jis.

Įtarumas namuose

Ne vienam kinui pastaraisiais mėnesiais teko patirti rasistinį išpuolį Europoje, kur infekcijos protrūkio pradžioje į visus juos buvo žiūrima kaip į potencialius viruso nešiotojus. Tačiau dabar kai kuriems į gimtinę sugrįžusiems kinams tenka susidurti su įtariu tėvynainių požiūriu.

Socialiniuose tinkluose liejasi kritika „neatsakingiems“ žmonėms, parvežusiems virusą atgal į Kiniją, kur nustatyta jau daugiau kaip 200 įvežtinių COVID-19 atvejų.

Tačiau toks priešiškumas neatbaidė nuo sugrįžimo į gimtinę Miuncheno universiteto studentės 28 metų Yang Qingyun.

„Jaučiau, kad Vokietija neišvengs epidemijos. Dauguma vokiečių nežiūrėjo į šį susirgimą rimtai, ir man buvo baisu, kad mano dukra užsikrės“, – sakė moteris telefonu iš šiaurinės Šansi provincijos, kur izoliavosi savo namuose.

Tačiau 27 metų mokslininkė Effy Zhang sakė nusprendusi likti Diuseldorfe, nes bijo užkrėsti virusu tėvus ir nenori grįžti į savo nedidelį miestelį, kur ligoninės ten „kelia mažesnį pasitikėjimą nei gydymo įstaigos Vokietijoje“.

„Turiu čia butą, todėl galiu nesunkiai izoliuotis. Stengiuosi daugiau bėgioti ir vartoju vitaminą C, kad sustiprinčiau savo imunitetą“, – kalbėjo ji.

Visgi jos tėvo Zhang Bingo tai nenuramino.

„Bijau, kad Vokietijos sveikatos priežiūros sistemos laukia [ligonių] antplūdis, ims stigti medicinos personalo, priemonių, išteklių“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Tokius nuogąstavimus kurstė ir žinios iš Europos: apie 3 500 smurfais apsirengusių žmonių susibūrimą viename Prancūzijos miestelyje, pramogautojų pilnus parkus Paryžiuje ir vangią Jungtinės Karalystės valdžios reakciją į epidemiją.

Skrydis už 141 tūkst. dolerių

Vienas panikos apimtas tėvas nusiuntė privatų lėktuvą į Londoną parskraidinti ten studijuojančios jo dukters, pranešė privati oro bendrovė „IFlyPlus“.

Šis skrydis jam atsiėjo milijoną juanių (132 tūkst. eurų).

Kovo pirmoje pusėje „IFlyPlus“ naujienų agentūrai AFP sakė, kad skrydžių į Kiniją skaičius, palyginti su ankstesniais metais, išaugo 227 procentais.

Tačiau daugelis kinų neturi galimybių sugrįžti į gimtinę.

Paryžiuje reklamos srityje dirbanti 27 metų Sun Qiujie sakė, kad „turi toliau dirbti“, bet yra rami, nes jai jau teko karantinuotis, kai sausio gale per atostogas lankėsi Kinijoje.

„Tačiau mano tėvai eina iš proto, jie labai nori, kad sugrįžčiau į namus. Kaskart kalbėdami telefonu baramės“, – sakė ji.

Grįžti kol kas neplanuoja ir šiuo metu Prancūzijoje esantis 37 metų komikas Li Songas. Iš pradžių jis ketino skristi į Kiniją balandžio pradžioje, tačiau nusprendė kelionę atidėti.

„Esama grėsmės užsikrėsti skrydžio metu, – sakė jis. – Taigi, turbūt geriau kol kas likti čia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.