Etiopijoje dėl skėrių antplūdžio milijonui žmonių stinga maisto

Etiopijoje skėrių spiečiai nuniokojo 200 tūkst. ha pasėlių, todėl apie milijonui gyventojų reikalinga skubi pagalba maisto produktais, pirmadienį pranešė Jungtinės Tautos.

 Etiopijoje skėrių spiečiai nuniokojo 200 tūkst. ha pasėlių, todėl apie milijonui gyventojų reikalinga skubi pagalba maisto produktais, pirmadienį pranešė Jungtinės Tautos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Etiopijoje skėrių spiečiai nuniokojo 200 tūkst. ha pasėlių, todėl apie milijonui gyventojų reikalinga skubi pagalba maisto produktais, pirmadienį pranešė Jungtinės Tautos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2020, 7:20 PM

JT. Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), neseniai atlikusi bendrą padėties vertinimą kartu su Etiopijos vyriausybe, šią išvadą paskelbė regione ruošiantis naujiems skėrių antpuoliams, galintiems padaryti dar daugiau žalos.

Milijardai dykuminių skėrių, susitelkę į spiečius, kai kada plotu prilygstantiems Maskvos miestui, nuniokojo daug pasėlių didelėje dalyje Rytų Afrikos, įskaitant Etiopiją, Somalį, Keniją, Džibutį, Eritrėją, Tanzaniją, Sudaną, Pietų Sudaną ir Ugandą.

Jų spartų veisimąsi paskatino vienas drėgniausiųjų lietingųjų sezonų šiame regione per pastaruosius keturis dešimtmečius.

Etiopijoje skėriai sunaikino didelę dalį sorgų, kviečių ir kukurūzų pasėlių, taip pat nuniokojo didelę dalį ganyklų, nurodė FAO.

Apie 75 proc. Etiopijos žmonių, kuriems reikalinga skubi pagalba maisto produktais, gyvena šalies Somalio ir Oromijos regionuose.

FAO atstovė Etiopijai Fatouma Seid sakė, kad žemdirbiams ir galvijų augintojams reikalinga pagalba žemės ūkio produktais ir pinigais, kad žmonės atlaikytų šią krizę, dar labiau paaštrintą koronaviruso pandemijos.

„Kritiškai svarbu apsaugoti paveiktų gyventojų pragyvenimą – ypač dabar, kai padėtį apsunkina COVID-19 krizė“, – aiškino ji.

Etiopijoje iki šiol patvirtinti tik 74 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, bet šalyje atliekama nedaug testų, o ekspertai baiminasi, kad silpna šalies sveikatos apsaugos sistema, kaip ir kitose šio regiono šalyse, gali būti staigiai perkrauta ligai išplitus.

Pandemija taip pat skaudžiai smogė daugelio regionų šalių ekonomikoms – buvo prarasta darbo vietų, sutriko prekybos tinklai ir nutrūko tiekimo linijos, daug kur įvedus karantiną ir suvaržius judėjimą.

Tuo metu skėrių keliama problema gali dar labiau paaštrėti.

Praeitą savaitę FAO perspėjo, kad skėrių spiečių „didžiulis pagausėjimas“ regione kelia „beprecedentę grėsmę [vietos žmonių] maisto saugumui ir pragyvenimui“, taip pat sukelia pavojų artėjantiems sėjos, sodinimo ir derliaus nuėmimo sezonams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?