Šiaurės Korėja savo įkūrėjo gimimo metines paminėjo be masinių renginių

Šiaurės Korėja savo velionio įkūrėjo Kim Il-sungo gimimo metines trečiadienį paminėjo kukliai, be masinių šventinių renginių, Pchenjanui, kaip ir kitoms vyriausybėms visame pasaulyje, taikant griežtas priemones prieš koronavirusinę infekciją COVID-19.

 Šiaurės Korėja savo velionio įkūrėjo Kim Il-sungo gimimo metines trečiadienį paminėjo kukliai, be masinių šventinių renginių, Pchenjanui, kaip ir kitoms vyriausybėms visame pasaulyje, taikant griežtas priemones prieš koronavirusinę infekciją COVID-19.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėja savo velionio įkūrėjo Kim Il-sungo gimimo metines trečiadienį paminėjo kukliai, be masinių šventinių renginių, Pchenjanui, kaip ir kitoms vyriausybėms visame pasaulyje, taikant griežtas priemones prieš koronavirusinę infekciją COVID-19.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2020, 3:26 PM, atnaujinta Apr 15, 2020, 3:42 PM

Dabartinio šalies lyderio Kim Jong Uno senelis Kim Il Sungas gimė prieš 108 metus balandžio 15-ąją, kuri dabar yra svarbiausia data Šiaurės Korėjos politiniame kalendoriuje.

Kim Il-sungo gimimo metinės paprastai būna didelė nacionalinė šventė – Saulės diena, kurios metu rengiami masiniai renginiai ir kariniai paradai, tačiau šiemet Šiaurės Korėja ragino imtis nacionalinio lygio pastangų, kad būtų užkirstas kelias COVID-19 protrūkiui jos teritorijoje.

Nors Pchenjanas tvirtina, jog šalyje nepatvirtinta jokių užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, izoliuota Azijos valstybė ėmėsi radikalių prevencijos priemonių – pavyzdžiui, uždarė sieną su savo pagrindine sąjungininke Kinija ir taiko karantiną tūkstančiams savo piliečių bei šimtams užsieniečių.

Trečiadienį pagrindinis Šiaurės Korėjos laikraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė komunistinės valstybės įkūrėją liaupsinančių straipsnių virtinę. Laikraštyje nebuvo jokių pranešimų apie šventinius renginius, kurie paprastai vykdavo metinių išvakarėse.

Valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė apie sveikinimus iš užsienio, atsiųstus lyderiui Kim Jong Unui, ir apie daugybę gėlių, padėtų prie Kim Il-sungo statulos ant Mansudė kalvos Pchenjane.

„Nuolanki pagarba“

Piliečiai su kaukėmis dėjo gėles prie didžiulių bronzinių Kim Il-sungo ir jo sūnaus bei politinio įpėdinio Kim Jong-ilo statulų.

Tačiau žmonės atvykdavo daug mažesnėmis grupėmis nei ankstesniais metais matytos šimtų darbininkų ar karių minios.

Neįprasta ir tai, kad šiemet nesimatė didžiulio gėlių krepšio su užrašytu Kim Jong-uno vardu. Apie tai nepranešė ir KCNA, kuri ankstesniais metais visada paminėdavo tokį dalyką.

„Laimingiausią šalies dieną“ piliečiai statulas aplankė su „nuolankia pagarba“ Kim Il Sungui, sakoma KCNA pranešime.

Paprastai priešais šias statulas iki pietų atsirasdavo šimtai gėlių krepšelių ir storas padėtų gėlių kilimas, bet šį trečiadienį panašiu laiku gėlių matėsi mažiau.

„Didis prezidentas Kim Il-sungas bus su mumis amžinai“, – skelbė iš gėlių sudėliotas užrašas prie statulų kojų.

Atšaukti renginiai

Ankstesniais metais šventę būdavo galima švęsti didingiau. 2012 ir 2017 metais buvo surengti kariniai paradai, kurių metu branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja pademonstravo pasauliui savo ginkluotę.

Antradienį Seulas paskelbė, kad Šiaurės Korėja paleido į jūrą kelias sparnuotąsias raketas. Analitikai tai įvertino kaip Pchenjano arsenalo apimties pademonstravimą.

Tačiau Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida trečiadienį nepranešė apie jokius paleidimus ir tai taip pat yra neįprastas dalykas.

Šiemet Šiaurės Korėja atšaukė kelis metinių minėjimų elementus, įskaitant šalies įkūrėjui skirtą tarptautinį meno festivalį ir didelį tarptautinį maratoną, paprastai rengiamą Kim Il-sungo gimtadienio išvakarėse. Pchenjano maratonas paprastai būna pelningiausias metų turizmo renginys.

Valstybinė žiniasklaida taip pat nepaminėjo 1994-aisiais mirusio Kim Il-sungo vardu pavadintų violetinių orchidėjų parodos „Kimilsungia“.

Vis dėlto 108-ųjų Kim Il-sungo, kuris ir dabar oficialiai laikomas šalies Amžinuoju prezidentu, gimimo metinių proga buvo išleisti pašto ženklai su valstybės įkūrėjo gimtojo namo viename Pchenjano rajonų atvaizdu.

Balzamuotas Kim Il-sungo kūnas guli stiklo sarkofage raudonai apšviestoje salėje Kumsusano Saulės rūmuose Pchenjano pakraštyje, kur lankytojai tylomis lėtai eina per marmuru išklotas sales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.