Irano užsienio reikalų ministras Damaske susitiko su Sirijos prezidentu

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį susitiko su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu Damaske ir aptarė įvykius regione naujojo koronaviruso pandemijos akivaizdoje.

 Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį susitiko su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu Damaske ir aptarė įvykius regione naujojo koronaviruso pandemijos akivaizdoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį susitiko su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu Damaske ir aptarė įvykius regione naujojo koronaviruso pandemijos akivaizdoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2020, 6:34 PM

Pirmame šiemet oficialiame M. J. Zarifo ir B. al Assado susitikime Sirijos lyderis pareiškė užuojautą Iranui, tapusiam didžiausiu koronaviruso infekcijos COVID-19 židiniu regione ir per pandemiją netekusiam 5 209 žmonių gyvybių.

Šiitiškoje respublikoje oficialiai yra registruoti 83 505 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, o Sirijoje – 39, įskaitant tris mirtis.

B. al Assadas kritikavo Jungtines Valstijas už tai, kad neatšaukia įvestų ekonominių sankcijų tokioms šalims kaip Sirija ir Iranas, „nepaisant šių neeilinių humanitarinių sąlygų“, sakoma Sirijos prezidentūros pareiškime.

Prezidentūra paskelbė nuotrauką, kurioje Damaske viešintis Irano užsienio reikalų ministras sėdi priešais B. al. Assadą. Abu jie dėvi apsaugines kaukes, o M. J. Zarifas dar ir vienkartines žydras pirštines.

B. al Assadas pasmerkė „nuolatinį Turkijos kėsinimąsi į Sirijos suverenitetą ir teritoriją“ šalies šiaurinėje dalyje, kur Ankara yra įvedusi savo karių, įkūrusi karinius postus ir remia su Sirijos vyriausybe kovojančius sukilėlius.

Pasak M. J. Zarifo, „dabar paaiškėjo JAV tikrasis planas nepanaikinti savo žiaurių sankcijų su šia liga kovojančioms šalims“, sakoma Teherano pareiškime.

Anksčiau pirmadienį M. J. Zarifas buvo susitikęs su sirų diplomatijos vadovu Walidu Muallemu, informavo Sirijos užsienio reikalų ministerija.

Susitikimo dalyviai pabrėžė „tolesnio abiejų šalių bendradarbiavimo ir apsikeitimo informacija bei patirtimi svarbą, siekiant padidinti jų pajėgumus kovoti“ su pandemija ir „užtikrinti būtinus prevencijos, diagnozavimo ir gydymo poreikius ir reikalavimus“.

Iranas ir Rusija yra pagrindiniai Sirijos vyriausybės sąjungininkai devynerius metus trunkančiame konflikte, nusinešusiame daugiau nei 380 tūkst. gyvybių ir privertusiame daugiau nei pusę iki karo šalyje gyvenusių žmonių palikti savo namus.

Paskutinį kartą M. J. Zarifas ir B. al Assadas buvo susitikę Damaske pernai balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu