Paryžiaus priemiesčiuose savaitgalį vyko policijos ir vietos gyventojų susirėmimai

Paryžiaus neturtinguose šiauriniuose priemiesčiuose praėjusią naktį vyko policijos pareigūnų susirėmimai su vietos gyventojais, sukilusiais prieš neva per daug griežtą Prancūzijoje įvestų kovos su koronavirusu priemonių taikymą.

 Paryžiaus priemiesčiuose savaitgalį vyko policijos ir vietos gyventojų susirėmimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Paryžiaus priemiesčiuose savaitgalį vyko policijos ir vietos gyventojų susirėmimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Paryžiaus priemiesčiuose savaitgalį vyko policijos ir vietos gyventojų susirėmimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Paryžiaus priemiesčiuose savaitgalį vyko policijos ir vietos gyventojų susirėmimai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-04-20 16:15

Priemiesčių gyventojai degino šiukšles ir automobilius, iš petardų šaudė į policijos pareigūnus. Vilnev la Garene ir One su Bua pareigūnai atsakė panaudodami gumines kulkas ir ašarines dujas, pirmadienį pasakojo susirėmimų liudininkai ir policija.

Įtampa paaštrėjo ankstų šeštadienio rytą, kai per policijos patikrinimą Vilnev la Garene buvo sužeistas motociklininkas, o jo ginti stojo 50 įvykį stebėjusių žmonių.

Remiantis policijos pranešimu, neramumai truko beveik dvi valandas, į pareigūnus buvo leidžiami „sviediniai“.

30 metų motociklininkui lūžo koja, jis buvo hospitalizuotas. Vyrui teko atlikti operaciją po to, kai jis motociklu rėžėsi į atvertas policijos automobilio dureles.

Vietos gyventojai tvirtina, kad pareigūnai tyčia atidarė dureles, kad motociklininkas į jas atsitrenktų.

Sužeistojo advokatas naujienų agentūrai AFP nurodė, kad nukentėjusysis kreipsis į teismą dėl jam padarytos žalos. Tuo metu prokuratūra pradėjo šio įvykio tyrimą.

Pirmadienio rytą po dvi naktis trukusių riaušių į Vilnev la Gareną sugrįžo ramybė.

Neramumai buvo išplitę ir į kaimyninį One su Bua rajoną. Šiame daugiausiai migrantų gyvenamame daugiaaukščių pastatų rajone pareigūnai sakė patekę į vietos gyventojų „pasalą“. Vietos gyventojai tvirtina nuolat kenčiantys nuo šiurkštaus policijos pareigūnų elgesio su jais.

Vietiniai pareigūnus apšaudė petardomis. Keturi gyventojai buvo suimti.

„Izoliacija ir įtampa“

Po šeštadienio incidento su motociklininku teisių grupė „SOS Racisme“ paskelbė pareiškimą, raginantį valdžios pareigūnus išsiaiškinti visas šio įvykio aplinkybes, o policijos pareigūnus – susilaikyti „šiuo izoliacijos ir įtampos metu“.

Anksčiau šį mėnesį prokurorai pradėjo tyrimą dėl vieno 33 metų vyro mirties areštinėje. Jis buvo sulaikytas už tai, kad nesiizoliavo namuose ir nesilaikė vyriausybės paskelbtų reikalavimų koronaviruso epidemijos plitimui sustabdyti.

Pasak pareigūnų, vyras priešinosi suimamas. Tuo metu jo sesuo tvirtino, kad brolis sirgo šizofrenija.

Prancūzijos ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as sekmadienį pranešė, kad nuo karantino paskelbimo kovo 17 dieną policijos pareigūnai atliko 13,5 mln. patikrinimų. Įvedus karantiną, į gatvę galima išeiti tik esant būtinybei ir pasirašius pasiaiškinimą, dėl kokios priežasties žmogus išėjo iš namų.

Nuo karantino įvedimo buvo nustatyta daugiau nei 800 tūkst. žmonių, nesilaikiusių karantino reikalavimų.

Pastaraisiais mėnesiais, vykstant pensijų reformų sukeltiems protestams ir „geltonųjų liemenių“ antivyriausybinėms akcijoms, buvo gauta keletas skundų dėl Prancūzijos policijos pareigūnų žiauraus elgesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.