Pentagonas pirmąjį Irano karinį palydovą laiko „besivartaliojančia internetine kamera“

JAV Kosmoso pajėgų štabo viršininkas sekmadienį citavo Pentagono išvadą, kad pirmasis Irano sėkmingai paleistas karinis palydovas žvalgybos požiūriu nekelia jokios grėsmės.

​JAV Kosmoso pajėgų štabo viršininkas sekmadienį citavo Pentagono išvadą, kad pirmasis Irano sėkmingai paleistas karinis palydovas žvalgybos požiūriu nekelia jokios grėsmės. <br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​JAV Kosmoso pajėgų štabo viršininkas sekmadienį citavo Pentagono išvadą, kad pirmasis Irano sėkmingai paleistas karinis palydovas žvalgybos požiūriu nekelia jokios grėsmės. <br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2020, 8:22 PM

Palydovas „Nour“ į orbitą buvo iškeltas balandžio 22 dieną. JAV kariškiai jį priskiria prie mažų „3U Cubesat“ tipo aparatų – sudarytų iš trijų dalių, kurių kiekvienos tūris ne didesnis kaip litras, o svoris neviršija 1,3 kilogramo, sekmadienį vakare paskelbtoje tviterio žinutėje rašo generolas Jay Raymondas.

Iranas tvirtina, kad jis pajėgus siųsti vaizdus. Iš tikrųjų tai yra kosmose besivartaliojanti internetinė kamera, vargu ar teikianti [naudingos] žvalgybos informacijos“, – pažymėjo jis ir ironiškai pridūrė, kad išplėtoti kosmines technologijas yra sunku.

Nors J. Raymondas nesureikšmino šio palydovo keliamos potencialios grėsmės, Jungtinės Valstijos perspėjo, kad Teherano gebėjimas iškelti jį į kosmosą žymi reikšmingą pažangą plėtojant didelio nuotolio raketų technologijas, galinčias kelti pavojų didesnę grėsmę JAV pajėgoms ir sąjungininkams Vidurio Rytuose.

Praeitą savaitę JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo apkaltino Iraną pažeidus 2015 metų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, draudžiančią Teheranui plėtoti bet kokią veiklą, susijusią su balistinėmis raketomis, galinčiomis nešti branduolines kovines galvutes.

Šeštadienį M. Pompeo paragino JT pratęsti Iranui taikomą įprastinės ginkluotės pardavimo embargą, turintį pasibaigti spalio pabaigoje.

„Visos taiką mylinčios valstybės privalo atmesti Irano plėtojamas balistinėms raketoms pritaikomas technologijas ir susivienyti, kad suvaržytų pavojingas Irano raketų programas“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.