JAV kariuomenė perspėjo dėl „atsako“, jei Talibanas nenutrauks išpuolių

JAV kariuomenė Afganistane šeštadienį žengė retą žingsnį ir paskelbė atvirą laišką Talibanui, kuriame paragino kariaujančias šalis „sugrįžti į politinį kelią“, įspėdama, kad smurto protrūkis gali sužlugdyti tikėtiną taikos procesą.

​JAV kariuomenė Afganistane šeštadienį žengė retą žingsnį ir paskelbė atvirą laišką Talibanui, kuriame paragino kariaujančias šalis „sugrįžti į politinį kelią“, įspėdama, kad smurto protrūkis gali sužlugdyti tikėtiną taikos procesą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV kariuomenė Afganistane šeštadienį žengė retą žingsnį ir paskelbė atvirą laišką Talibanui, kuriame paragino kariaujančias šalis „sugrįžti į politinį kelią“, įspėdama, kad smurto protrūkis gali sužlugdyti tikėtiną taikos procesą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2020, 6:22 PM

Dviejų puslapių laiške Talibanui JAV pajėgų Afganistane atstovas pulkininkas Sonny Leggettas teigė, kad „visos pusės“ privalo išlikti santūrios, kad būtų išvengta tolesnio kraujo praliejimo.

„Jei smurto nepavyks sumažinti – tada taip, sulauksite atsako“, – laiške Talibano atstovui Zabihullah Mujahidui rašė S. Leggettas.

„Visos šalys turi grįžti į politinį kelią <...> afganai turėtų susėsti ir pradėti kartu kalbėtis apie Afganistano ateitį“, – pareiškė S. Leggettas.

Laiškas paskelbtas, kai generolas Scottas Milleris, vadovaujantis JAV ir NATO kariuomenei Afganistane, balandžio 28 dieną perspėjo Talibaną apie galimas besitęsiančio smurto pasekmes.

Pagal JAV ir Talibano susitarimo, pasirašyto vasario 29 dieną, sąlygas Talibanas įsipareigojo nustoti atakuoti JAV ir užsienio partnerių pajėgas bei pradėti taikos derybas su Kabulo administracija po apsikeitimo belaisviais.

Savo ruožtu JAV ir kitos šalys pažadėjo išvesti pajėgas iš Afganistano per 14 mėnesių nuo susitarimo pasirašymo.

Jungtinės Valstijos sutiko nepulti Talibano, tačiau pasiliko teisę smogti, kad palaikytų Afganistano pajėgas, jei jos bus atakuojamos.

Pasak S. Leggetto, Talibanas taip pat pažadėjo sumažinti smurtą 80 proc. ir sustabdyti išpuolius prieš miestų teritorijas. Vietoj to, pasak S. Legetto, smurtas „drastiškai išaugo“.

Nors Talibanas nepuolė koalicijos pajėgų ir miestų, jis grįžo į mūšio lauką nuo pat susitarimo pasirašymo akimirkos ir rengė vidutiniškai 55 išpuolius per dieną prieš Afganistano pajėgas, tvirtina Afganistano pareigūnai.

Tuo tarpu mainai belaisviais įstrigo, Afganistano vyriausybei suabejojus griežtosios linijos Talibano narių, galinčių grįžti į kovą, išlaisvinimu.

Trumpai atsakydamas į S. Leggetto laišką, Zabihullah Mujahidas apkaltino Jungtines Valstijas „provokuojančiais pareiškimais“.

„Esame pasiryžę siekti savo tikslų, gerbti jūsų pačių įsipareigojimus“, – tviteryje parašė „Twitter“ Zabihullah Mujahidas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą yra sakęs, kad nori susigrąžinti amerikiečių karius namo, todėl Talibanas supranta, kad tol, kol jie nepuls amerikiečių ar užsienio pajėgų, nesusidurs su tolesnių išpuolių pasekmėmis, teigia ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.