JAV veteranai kartu su D. Trumpu dalyvaus Pergalės Europoje dienos minėjime

Aštuoni Antrojo pasaulinio karo veteranai, kurių jauniausiam – 96 metai, penktadienį kartu su prezidentu Donaldu Trumpu dalyvaus iškilmingoje vainiko padėjimo ceremonijoje, skirtoje karo Europoje pabaigos 75-osioms metinėms.

Aštuoni Antrojo pasaulinio karo veteranai, kurių jauniausiam – 96 metai, penktadienį kartu su prezidentu Donaldu Trumpu dalyvaus iškilmingoje vainiko padėjimo ceremonijoje, skirtoje karo Europoje pabaigos 75-osioms metinėms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Aštuoni Antrojo pasaulinio karo veteranai, kurių jauniausiam – 96 metai, penktadienį kartu su prezidentu Donaldu Trumpu dalyvaus iškilmingoje vainiko padėjimo ceremonijoje, skirtoje karo Europoje pabaigos 75-osioms metinėms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-08 10:00

Jų viltis paminėti šią dieną Maskvoje sužlugdė koronaviruso pandemija.

Baltųjų rūmų pareigūnai sakė, kad šie veteranai, nusprendę kartu su D. Trumpu dalyvauti Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių minėjimo ceremonijoje, parodė, kad tauta jiems svarbesnė už asmeninius interesus.

„Šie didvyriai yra gyvas Amerikos ištvermės ir pergalingumo, ypač tamsiausiomis dienomis, įrodymas“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Juddas Deere'as (Džudas Diras).

Tarp ceremonijoje dalyvausiančių veteranų bus 97 metų Gregory Melikianas iš Finikso, pasiuntęs pasauliui užšifruotą žinią, kad vokiečiai besąlygiškai pasidavė.

Sąjungininkų invazijoje, pakeitusioje Antrojo pasaulinio karo kursą, dalyvavo ir 100 metų sulaukęs Stevenas Melnikoffas iš Kokisvilio Merilande, 97 metų Guy Whiddenas iš Bradoko Merilande, 97 metų Haroldas Angle'as iš Čeimbersbergo Pensilvanijoje bei 96 metų Frankas Devita iš Bridžvoterio Masačusetse.

Su D. Trumpu ceremonijoje taip pat dalyvaus 97 metų Donaldas Halversonas iš Minesotos, dalyvavęs vienuose nuožmiausių karo mūšių Italijoje, 96 metų Johnas Coatesas iš Merilando, dalyvavęs atremiant nacių kontrpuolimą Ardėnuose, taip pat 97 metų Jackas Myersas, priklausęs daliniui, išvadavusiam Dachau koncentracijos stovyklą.

Fondo „Greatest Generations“, padedančio veteranams sugrįžti į šalis, kuriose jie dalyvavo mūšiuose, direktorius, Timothy Davisas sakė, jog iš pradžių buvo planuota, kad JAV kariai vyks į Maskvą dalyvauti karo pabaigos metinių minėjime. Tačiau koronaviruso pandemijai sustabdžius tarptautines keliones, veteranai ėmė kalbėti apie galimybę paminėti šią dieną Vašingtone, sakė T. Davisas.

„Suprantama, informavome juos apie galimas grėsmes, – sakė fondo vadovas. – Jie pasakė: „Timai, tai nesvarbu.“

Anot T. Daviso, veteranai jam pasakė, kad laiko atminimo ceremoniją „visų, kurie kovojo, krito ir tarnavo Antrajame pasauliniame kare, pašlovinimu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.