Paralyžiuotame Honkongo parlamente susirėmė priešingoms stovykloms priklausantys deputatai

Honkongo parlamente, kuris jau septyni mėnesiai yra paralyžiuotas ir kur demokratiją remiantys politikai bando sužlugdyti prieštaringai vertinamą įstatymą dėl draudimo įžeisti Kinijos himną, penktadienį susirėmė priešingoms politinėms stovykloms priklausantys deputatai.

​Honkongo parlamente, kuris jau septyni mėnesiai yra paralyžiuotas ir kur demokratiją remiantys politikai bando sužlugdyti prieštaringai vertinamą įstatymą dėl draudimo įžeisti Kinijos himną, penktadienį susirėmė priešingoms politinėms stovykloms priklausantys deputatai. <br>AP/Scanpix nuotr.
​Honkongo parlamente, kuris jau septyni mėnesiai yra paralyžiuotas ir kur demokratiją remiantys politikai bando sužlugdyti prieštaringai vertinamą įstatymą dėl draudimo įžeisti Kinijos himną, penktadienį susirėmė priešingoms politinėms stovykloms priklausantys deputatai. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-08 13:11

Chaosas kilo kelios savaitės po to, kai Pekinas išprovokavo konstitucinį ginčą, paraginęs atleisti trukdančius opozicijos politikus.

Demokratiją remiantys parlamentarai bando neleisti, kad įstatymo projektas dėl himno pasiektų balsavimą.

Vilkinimas praėjusį mėnesį išprovokavo piktus Ryšių biuro, kuris šiame pusiau autonominiame mieste atstovauja Pekinui, komentarus.

Penktadienio susirėmimus įžiebė ginčas, kam turi atitekti komiteto, tikrinančio įstatymų projektus prieš jų pateikimą visam parlamentui, kontrolė. Nuo spalio šis komitetas neturi pirmininko.

Ištisus mėnesius demokratijos šalininkai trukdė išrinkti pirmininką – tai vienas iš nedaugelio jų turimų ginklų iš dalies renkamame parlamente, kurio sudėtis sąmoningai formuojama Pekino naudai.

Penktadienį po pietų garsi prokiniška politikė Starry Lee patarus vyriausybės teisininkams užėmė pirmininko vietą. Tačiau demokratijos šalininkai, apsiginklavę priešingu teisiniu argumentu, apkaltino ją pažeidus taisykles.

Kilo sąmyšis, apsaugininkai ir prokiniški parlamentarai apsupo S. Lee, jų oponentai bandė ją pasiekti, o vienas net pamėgino lipti siena už jų.

Vėliau saugumo pareigūnai ištempė iš salės daug demokratijos šalininkų, abiejų stovyklų nariams kišant vieni kitiems prie veidų telefonus su įjungta tiesiogine transliacija ir protesto plakatus.

Pekiną siutino Honkongo parlamento paralyžius ir praėjusį mėnesį jis pasiūlė demokratijos siekiančius politikus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Šie komentarai išprovokavo kaltinimus, kad Ryšių biuras pažeidė miesto konstitucijos nuostatą, draudžiančią Kinijos vyriausybei kištis į tai, kaip valdomas Honkongas.

Ryšių biuras iškart paskelbė, kad jo ši konstitucija nevaržo, tad politinė įtampa dar labiau išaugo.

Ginčas vyksta mieste vėl pradėjus kilti protestams.

Masinės antivyriausybinės demonstracijos Honkongą krėtė septynis mėnesius nuo birželio, ir tai buvo labiausiai koordinuotas iššūkis Pekino valdymui nuo šios buvusios britų kolonijos perdavimo Kinijai 1997 metais.

Dėl aktyvistų masinių areštų ir koronaviruso pandemijos keturis mėnesius mieste buvo gana ramu.

Netrukus po minėtų Ryšių biuro pareiškimų prasidėjo nedideli žaibiški protestai, įskaitant penktadienio pietų pertraukos mitingą viename prabangių parduotuvių centre. Naujausius protestus greitai išvaikydavo policija.

Honkongą yra apėmusi didelė politinė krizė dėl miesto ateities.

Daug miesto gyventojų baiminasi, kad autoritariškas Pekinas imasi varžyti Honkongo laisves. Reikalauti visuotinės balsavimo teisės į gatves išeidavo milijonai žmonių.

Pekinas atmeta šiuos reikalavimus ir augantį visuomenės pyktį, o politinius neramumus Honkonge vadina užsienio remiamu sąmokslu Kinijos Komunistų partijai destabilizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.