Prieš teismą priversti stoti 30 advokatų: išaiškėjo, kokias slaptas pažymas naudojo

Tokios bylos Lenkija dar nebuvo regėjusi – teisiamųjų suole atsidūrė net 30 advokatų, jiems gresia iki 8 metų laisvės atėmimo bausmė. Visi teisiamieji yra iš Lodzės.

Bus teisiama 30 Lenkijos advokatų, kurie pasinaudojo fiktyviomis pažymomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Bus teisiama 30 Lenkijos advokatų, kurie pasinaudojo fiktyviomis pažymomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2020-05-16 18:32, atnaujinta 2020-05-16 19:17

Advokatai teisiami už pasinaudojimą fiktyviomis pažymomis ir kyšio davimą įsigyjant tokias pažymas.

Kartu su jais teisiama ir penkiasdešimtmetė teismo medicinos ekspertė, mokslų daktarė Beata J., už kyšį išrašydavusi pažymą, kad advokatas serga ir negali dalyvauti teismo darbe.

Dėl šios priežasties konkrečios bylos nagrinėjimas teisme būdavo nukeliamas vėlesniam laikui, o to ir siekdavo advokatų ginami asmenys.

Tokiomis gudrybėmis advokatai sugebėdavo kai kurias bylas užvilkinti ilgus metus. Per tą laiką liudininkai pakeisdavo parodymus, atsirasdavo naujų aplinkybių, palankių advokatų ginamiems teisiamiesiems.

Apie tokias neteisėtas advokatų gudrybes Lenkijoje buvo diskutuojama daug metų. Pastarasis skandalas Lodzėje paskatino rengti įstatymų pataisas dėl nuobaudų griežtinimo teismų vilkintojams.

Kad ir kaip būtų keista, vilkinimo neišvengė ir minėtos aferos Lodzėje tyrimas. Penkiasdešimtmetė gydytoja patologė Beata J. buvo areštuota dar prieš 4 metus.

Pusmetį jos pokalbių telefonu klausiusi policija nustatė, jog medikė advokatams fiktyvius nedarbingumo pažymėjimus išrašydavo keistose vietose – kavinėje, degalinėje, kirpykloje, pašte.

Moteris, kalbėdamasi telefonu su drauge, girdavosi, kad iš advokatų už paslaugas gauna pinigų ir brangaus vyno. Suimta moteris prisipažino, kad fiktyvias pažymas išrašydavo netyrusi advokatų ligos istorijų.

Už tai esą gaudavo po šimtą zlotų (22 eurus), brangaus vyno ir kitokių smulkių dovanėlių. Be to, Beatai J. buvo mokamas honoraras ir premijos už teismo eksperto paslaugas.

Bylą nagrinėti ėmę Vroclavo teisėsaugininkai iš pradžių įtariamaisiais paskelbė net 70 advokatų ir teisininkų.

Vėliau įtariamųjų skaičius ėmė mažėti, ir neseniai Plocko miesto teisme prasidėjusiame procese kaltinimai buvo pareikšti trisdešimčiai advokatų ir keliems teisininkams.

Bylos nagrinėjimas kažkodėl buvo paskelbtas uždaru, o visuomenė nesužinos visų aferos aplinkybių. Lodzės žiniasklaida tvirtina, kad kaltais prisipažino tik trys advokatai, o dvidešimt septyni viską neigia.

Nuo teismo pavyko išsisukti keliolikai moterų advokačių, kurioms Beata J. išdavė nedarbingumo pažymėjimus neva susirgusiam vaikui slaugyti.

Žiniasklaida spėja, kad tokios pažymos galėjo būti išrašytos atgaline data, tačiau teisėsaugininkams to įrodyti nepavyko.

Tik 5 advokatai, turėję Beatos J. išduotas pažymas, apie jas pranešė Lenkijos socialinio draudimo tarnybai, kad gautų nedarbingumo išmoką.

Tai tapo netiesioginiu įrodymu, kad ligos pažymos buvo fiktyvios ir jų išdavimo tikslas buvo visai kitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.