Pravėrė žiauraus narkotikų karo užkulisius: dingusiųjų skaičius nežinomas, artimuosius sugniuždo vaizdai paieškose

Meksikos tarnybos pripažino, kad per narkotikų kartelių karus šalyje dingusių žmonių skaičius yra kur kas didesnis, nei anksčiau manyta.

Šalis sukrėsta: per narkotikų karą dingusių žmonių skaičius kur kas didesnis, nei manyta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šalis sukrėsta: per narkotikų karą dingusių žmonių skaičius kur kas didesnis, nei manyta.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šalis sukrėsta: per narkotikų karą dingusių žmonių skaičius kur kas didesnis, nei manyta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šalis sukrėsta: per narkotikų karą dingusių žmonių skaičius kur kas didesnis, nei manyta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-05-16 22:52, atnaujinta 2020-05-16 22:54

62 tūkstančiai žmonių dingo Meksikoje, nuo 2006 metų, kuomet prasidėjo šalį iki šiol šiurpinantis karas prieš narkotikų kartelius.

Šie skaičiai yra gerokai didesni, nei buvo skelbta anksčiau (40 tūkstančių dingusiųjų). Tokie skaičiai dar sykį parodo, su kokiais iššūkiais susiduria Meksikos lyderis Andresas Manuelis Lopezas Obradoras.

Nuo jo atėjimo į valdžią pradžios 2018 metų gruodį, nužudytųjų skaičius šalyje vis augo, o 2019 metais priskaičiuota 31 tūkstantis aukų.

Tai dar kartą iškėlė klausimus dėl A. M. L. Obradoro strategijos mažinti nusikalstamumą dėl socialinio neteisingumo.

Pirmadienį pasirodžiusi informacija apie dingusius žmones šalyje dar kartą parodė šios tragedijos mastą.

Už šiuos dingimus atsakingi narkotikų karteliai, mafijos grupuotės ar net šalies saugumo tarnybos.

Meksikos žmogaus teisių sekretoriaus pavaduotojas Alejandras Encinas Rodriguezas žiniasklaidai teigė, kad prezidento A. M. L. Obradoro paliepimu teisėsaugos pareigūnai rado 873 slaptas kapavietes, kuriose rasti 1124 žmonių palaikai.

Tik 395 aukos buvo atpažintos, o 243 – sugražintos jų šeimoms. Kūnai rasti valstijose, kur klesti organizuotas nusikalstamumas ir narkotikų prekyba.

A. Encinaso teigimu, 5184 žmonės dingo nuo to laiko, kai prezidentu Meksikoje tapo A. M. L. Obradoras.

„Reikia suprasti, kad mes čia kalbame apie žmonių aukas ir dingusiųjų žmonių šeimų skausmą, – sakė nacionalinės Meksikos paieškų tarnybos vadovė Karla Quintana. – Ši dingusiųjų statistika atspindi šiurpią realybę ir skausmo istorijas“.

Daug kas tiki, kad skaičius yra dar didesnis. „Turime atkreipti dėmesį į tai, kad duomenis nėra galutiniai. Dvylika valstijų arba nepateikė duomenų, arba juos pateikė tik dalinai“, – „Twitter“ tinkle teigė „Crisis Group“ Meksikoje padalinio narys Falko Ernstas.

Vienas iš Meksikoje dingusių asmenų yra verslininkas Jose Barajasas, kuris buvo pagrobtas iš savo rančos, visai netoli JAV pasienio praėjusių metų balandį.

Nuo to laiko jo brolis, Jesse Barajasas, suorganizavo keturias paieškos misijas, o jas parėmė ir suformuota valstybinė paieškų tarnyba ir ginkluotosios Meksikos pajėgos.

Verslininko brolis J. Barajasas tikino, kad jam dar nepavyko atrasti artimojo kūno, tačiau visai nesenai jis atrado neatpažintos moters kūną, kuomet apžiūrinėjo teritoriją Tichuanos dykumoje.

„Ten buvo moters skeletas. Jos kaukolėje buvo įstrigusi kulka“, – pasakojo J. Barajasas, kuris savo paieškas aprašo socialiniame tinklo „Facebook“ paskyroje.

Jis pripažino, kad kelionės po pavojingiausius Meksikos kampelius yra sudėtinga misija. Neužtektų net 20 ginkluotų ir gerai parengtų automobilių, keliauti į kartelių valdomas teritorijas, ieškoti brolio kūno.

„Mes nepasiduosime. Aš tai darau ne tik dėl brolio. Nežinau ar jį kada nors surasiu. Apieškojome kiekvieną centimetrą 32 kilometrų spinduliu nuo jo namų. Šie 62 tūkstančiai dingusiųjų taip pat yra mano broliai“, – kalbėjo mechanikas, o dabar aktyvistas J. Barajasas.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.