Vatikano Šv. Petro bazilika vėl atveria duris lankytojams

Šv. Petro bazilika pirmadienį vėl atveria duris lankytojams, o šis žingsnis simbolizuoja sąlyginį sugrįžimą prie įprasto gyvenimo Vatikane ir Italijoje, kur veiklą ketina atnaujinti didžioji dalis verslo.

​Šv. Petro bazilika pirmadienį vėl atveria duris lankytojams, o šis žingsnis simbolizuoja sąlyginį sugrįžimą prie įprasto gyvenimo Vatikane ir Italijoje, kur veiklą ketina atnaujinti didžioji dalis verslo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Šv. Petro bazilika pirmadienį vėl atveria duris lankytojams, o šis žingsnis simbolizuoja sąlyginį sugrįžimą prie įprasto gyvenimo Vatikane ir Italijoje, kur veiklą ketina atnaujinti didžioji dalis verslo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-18 11:20

Katalikiškoje Italijoje po dviejų mėnesių pertraukos vėl bus aukojamos viešos mišios. Taip pat turėtų atsidaryti restoranai, barai, kavinės, parduotuvės, grožio salonai ir daugelis kitų įstaigų.

Italijos vyriausybei kovo pradžioje dėl koronaviruso epidemijos paskelbus nepaprastąją padėtį, buvo uždarytos Romos bažnyčios, nors tam būta didelio pasipriešinimo. Tokiam žingsniui nepritarė ir popiežius Pranciškus.

Visgi daugelis bažnyčių netrukus atsidarė, tačiau turistai į jas nebuvo įleidžiami.

„Džiaugiuosi kartu su bendruomenėmis, kurių nariai pagaliau vėl gali drauge dalyvauti liturgijoje. Tai vilties ženklas visai visuomenei“, – sakė pontifikas per sekmadienio mišių transliaciją iš Šv. Mortos namų koplyčios.

Karantinas Italijoje ne tik paralyžiavo šalies verslą, bet ir smarkiai sutrikdė italų asmeninį gyvenimą, įskaitant dalyvavimą mišiose.

Šv. Mortos namų koplyčioje popiežiaus aukojamos mišios buvo tiesiogiai transliuojamos internetu.

Argentinietis pontifikas kol kas neturėtų vadovauti jokioms viešoms ceremonijoms nei bazilikoje, kur telpa iki 60 tūkst. žmonių, nei Šv. Petro aikštėje, kadangi Vatikanas siekia išvengti didelių žmonių susibūrimų.

Visgi pirmadienį Pranciškus vadovaus privačios mišioms prie Jono Pauliaus II kapo. Šis renginys, organizuojamas 100-ųjų lenkų kilmės pontifiko gimimo metinių proga, bus transliuojamas tiesiogiai.

Milano katedroje mišios bus aukojamos 10 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Penktadienį katedra informavo, kad bus naudojami specialūs ant kaklo dėvimi prietaisai, kurie ims tyliai pypsėti, žybsėti ir vibruoti, kai lankytojai priartės vienas prie kito nesaugiu atstumu.

Dezinfekcija

Prieš numatytą atidarymą Šv. Petro bazilikoje, kuri yra didžiausia katalikų bažnyčia pasaulyje, penktadienį buvo atlikta dezinfekcija. Apsauginius kombinezonus ir kaukes dėvėję valytojai dezinfekcine priemone išpurškė visas šios 23 tūkst. kv. metrų ploto šventovės kerteles.

Vatikanas, nepriklausomas anklavas Romos centre, taikė tokias pačias kovos su virusu priemones, kaip ir Italija, kur oficialus COVID-19 aukų skaičius jau priartėjo prie 32 tūkstančių.

Šv. Petro bazilika, kaip ir kitos trys popiežiškosios bazilikos, laikysis Vidaus reikalų ministerijos rekomendacijų riboti religinėse ceremonijose dalyvaujančių tikinčiųjų skaičių. Rekomenduojama, kad vienu metu maldos namuose būtų ne daugiau kaip 200 žmonių.

Tikinčiųjų srautus Šv. Petro bazilikoje valdys Vatikano šveicarų gvardija; jai padės Maltos ordino savanoriai.

Visoje Italijoje katalikai nuo pirmadienio bažnyčiose galės dalyvauti ne tik mišiose, bet ir krikštynų, vestuvių bei laidotuvių ceremonijose – su sąlyga, kad paisys įvairių saugumo priemonių, įskaitant reikalavimą dėvėti kaukes ir laikytis atstumo.

Pirmadienį darbą turėtų atnaujinti ir daugiau kaip 800 tūkst. komercinę veiklą vykdančių įstaigų, kurioms teko laikytis kovo 9 dieną ministro pirmininko Giuseppe Conte paskelbto karantino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.