Lenkijos lyderį kritikuojančiai dainai dingus iš topų sąrašo, radijas kaltinamas cenzūra

Lenkijoje viena daina apie valdančiosios partijos lyderio Jaroslawo Kaczynskio įtariamą piktnaudžiavimą valdžia pakilo į populiariausių visuomeninio radijo dainų sąrašo aukščiausią poziciją, o paskui visiškai iš jo dingo.

​Lenkijoje viena daina apie valdančiosios partijos lyderio Jaroslawo Kaczynskio įtariamą piktnaudžiavimą valdžia pakilo į populiariausių visuomeninio radijo dainų sąrašo aukščiausią poziciją, o paskui visiškai iš jo dingo.<br>imago/Scanpix nuotr.
​Lenkijoje viena daina apie valdančiosios partijos lyderio Jaroslawo Kaczynskio įtariamą piktnaudžiavimą valdžia pakilo į populiariausių visuomeninio radijo dainų sąrašo aukščiausią poziciją, o paskui visiškai iš jo dingo.<br>imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2020, 5:28 PM

Dėl to visuomeninis transliuotojas dabar yra kaltinamas cenzūra. Šiam skandalui įžiebus karštas diskusijas visuomenėje, iš radijo stoties „Radio Trojka“ protestuodami pasitraukė keli jo darbuotojai, o kai kurie muzikantai pažadėjo ją boikotuoti.

Incidentas sukėlė naujų būgštavimų dėl žiniasklaidos laisvės Lenkijoje. Nuo 2015 metų į valdžią atėjusi J. Kaczynskio partija išnaudoja visuomeninę žiniasklaidą kaip savo propagandos skleidimo priemonę, nepaisydama reikalavimo išsaugoti visuomeninio transliuotojo neutralumą. Per pastaruosius penkerius metus organizacijos „Reporteriai be sienų“ rengiamame Pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse Lenkija nukrito iš 18 į 62 vietą.

J. Kaczynskis tiesiogiai nėra kaltinamas nurodymu pašalinti minėtą dainą iš klausytojų renkamo populiariausių dainų sąrašo, be to, vyriausybės nariai taip pat kritiškai įvertino jos dingimą. Manoma, kad dainos pašalinimas buvo savotiška savicenzūra, kuria užsiima pernelyg uolūs pavaldiniai sistemose, kuriose demokratijos standartams yra iškilęs pavojus.

Kovo mėnesį radijo stotį „Radio Trojka“ palikęs žurnalistas Wojciechas Mannas sakė, kad viskas įvyko „baimės kopėčių“ apačioje, o J. Kaczynskis esą yra jų viršuje.

Skandalą sukėlė Kaziko Staszewskio, naudojančio pseudonimą Kazikas, daina „Twój ból jest lepszy niż mój“ („Tavo skausmas geresnis nei mano“).

Šioje folkroko dainoje kalbama apie balandžio 10 dienos J. Kaczynskio apsilankymą Varšuvos Povonzkų kapinėse tuo metu, kai visos šalies kapinės visuomenei buvo uždarytos dėl koronaviruso pandemijos.

Tą dieną buvo minimos Rusijoje netoli Smolensko įvykusios lėktuvo katastrofos, nusinešusios jo brolio dvynio tuomečio lenkų prezidento Lecho Kaczynskio ir dar 95 žmonių gyvybes, 10-osios metinės. J. Kaczynskis į uždarytas kapines atvažiavo limuzinu ir saugomas apsaugininkų aplankė savo motinos kapą bei paminklą savo broliui dvyniui ir kitoms katastrofos aukoms.

Nors dainoje J. Kaczynskio pavardė neminima, joje dainuojama apie limuzinus, apsaugininkus, vieno žmogaus apsilankymą uždarytose kapinėse.

„Skausmą numalšinti gali tu tik vienas, visi kiti – nesvarbu“, – dainuojama joje.

Šis kūrinys praėjusią savaitę klausytojų renkamų populiariausių dainų sąraše užėmė pirmą vietą, tačiau jau kitą dieną visiškai dingo iš radijo stoties interneto svetainės. Radijo stoties direktorius Tomaszas Kowalczewskis sakė, kad ji buvo išimta dėl populiariausios dainos rinkimuose atsiradusių tvarkos pažeidimų.

Tačiau vienas „Radio Trojka“ žurnalistas šią savaitę sakė, kad vadovybė jam nurodė visiškai nutraukti šios dainos transliacijas.

Ši radijo stotis veikia nuo 1962 metų. Sovietiniais laikais ji buvo orientuota į jaunimą ir transliuodavo roko muziką, turėjo daugiau laisvių ir buvo labiau nepriklausoma, lyginant su kitomis cenzūruojamomis žiniasklaidos priemonėmis. Vienas iš savaitgalį iš darbo išėjusių „Radio Trojka“ žurnalistų Marcinas Kydrynskis sakė, kad nebeatpažįsta šios radijo stoties.

Dabar Kazliko daina užima ketvirtą vietą topuose.

Kultūros ministras Piotras Glinskis sakė, kad nepritaria šiai dainai, bet taip pat nepritaria jos pašalinimui. Ministras taip pat sakė manąs, kad visa ši istorija yra „provokacija“, leisdamas suprasti, kad ją surežisavo prieš vyriausybę nusiteikę asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.