Jungtinė Karalystė sutiko dėl prekių muitinės patikros Šiaurės Airijos pasienyje

Jungtinė Karalystė trečiadienį nusileido, kad po „Brexit“ būtų vykdomi į Šiaurės Airiją gabenamų prekių muitinės patikrinimai, tačiau įsivėlė į ginčą su Europos Sąjunga dėl menkos pažangos prekybos derybose.

 ​Jungtinė Karalystė trečiadienį nusileido, kad po „Brexit“ būtų vykdomi į Šiaurės Airiją gabenamų prekių muitinės patikrinimai, tačiau įsivėlė į ginčą su Europos Sąjunga dėl menkos pažangos prekybos derybose.<br> PA/Scanpix nuotr.
 ​Jungtinė Karalystė trečiadienį nusileido, kad po „Brexit“ būtų vykdomi į Šiaurės Airiją gabenamų prekių muitinės patikrinimai, tačiau įsivėlė į ginčą su Europos Sąjunga dėl menkos pažangos prekybos derybose.<br> PA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-21 09:38

Naujame dokumente JT išdėstė, kaip planuoja įgyvendinti specialius prekybos susitarimus dėl Šiaurės Airijos, numatytus pernai su Briuseliu pasirašytoje sutartyje dėl šalies išstojimo iš ES sąlygų.

Šalis pabrėžė, kad pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, kuris tęsis iki gruodžio 31-osios, negalės būti jokios naujos fizinės muitinės infrastruktūros, kad Šiaurės Airijos provincijos ir ES narės Airijos pasienyje vyktų laisvas judėjimas.

Tačiau Jungtinė Karalystė sutiko, kad reikės tam tikro deklaravimo, taip pat nuodugniau tikrinti iš Britanijos į Šiaurės Airiją gabenamus gyvūninės kilmės produktus, o provincija toliau laikysis ES taisyklių dėl žemės ūkio ir pramonės produktų.

Europos Komisija pasveikino šį išaiškinimą, o jos atstovas spaudai sakė, kad ES vykdomosios valdžios institucija išanalizuos dokumentą ir „lauks detalesnių diskusijų su Jungtine Karalyste“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pernai lapkritį, siekdamas užsitikrinti paramą susitarimui dėl „Brexit“, susitikime su verslo lyderiais Šiaurės Airijoje sakė, kad pasienyje nebus prekių patikrinimų.

Ekspertų nuomone, ši nuolaida parodys Briuseliui, kad Londonas rimtai vertina susitarimą dėl Šiaurės Airijos.

„Niekam nenaudinga apsimesti, jog taip nėra“, – sakė Samas Lowe'as iš Europos reformų centro.

Sudėtingi pokalbiai

Tačiau Londono ir Briuselio derybos dėl platesnio prekybos susitarimo nevyksta sklandžiai. Abiejų pusių derybininkai, kuriems pavesta parengti susitarimą, žeria vienas kitam kaltinimus ir svaidosi kandžiomis replikomis.

Jungtinės Karalystės vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas antradienį apkaltino Briuselį siūlant „žemos kokybės prekybos susitarimą“, kuris, anot jo, per prastas tokiai artimai partnerei, kaip Britanija.

Trečiadienį ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier laiške atsikirto D. Frostui: „Nenorėčiau, kad jūsų tonas paveiktų mums būtiną savitarpio pasitikėjimą ir konstruktyvų požiūrį.“

Prieš kelias dienas nepasiekus pažangos baigėsi trečiasis vaizdo konferencijų būdu vykstančių derybų raundas. Abi pusės kaltino viena kitą nenoru siekti kompromiso.

Visgi vienas deryboms artimas britų pareigūnas, pageidavęs likti nevardytas, paragino nesureikšminti šio ginčo.

„Sudėtingi pokalbiai liudija, kad pradedama rimtai dirbti“, – sakė jis ir pridūrė, kad tiek M. Barnier, tiek D. Frostas pasiryžę pasiekti susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?