Honkonge kilo pasipiktinimo banga, Kinijai bandant prastumti saugumo įstatymą

Kinija pradėjo vieną nuožmiausių puolimų prieš Honkongo itin branginamą autonomiją, siekdama prastumti saugumo įstatymą, penktadienį pareiškė demokratijos judėjimo aktyvistai ir pažadėjo išeiti į gatves protestuoti.

​Kinija pradėjo vieną nuožmiausių puolimų prieš Honkongo itin branginamą autonomiją, siekdama prastumti saugumo įstatymą, penktadienį pareiškė demokratijos judėjimo aktyvistai ir pažadėjo išeiti į gatves protestuoti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Kinija pradėjo vieną nuožmiausių puolimų prieš Honkongo itin branginamą autonomiją, siekdama prastumti saugumo įstatymą, penktadienį pareiškė demokratijos judėjimo aktyvistai ir pažadėjo išeiti į gatves protestuoti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2020, 9:18 AM, atnaujinta May 22, 2020, 1:50 PM

Šis projektas suteiktų Kinijos įstatymų leidėjams galią tiesiogiai įgalinti kontraversišką saugumo įstatymą, seniai numatytą pagal Honkongo „minikonstituciją“, bet iki šiol miesto valdžios nesugebėtą priimti dėl visuomenės pasipriešinimo. Toks siūlymas buvo pateiktas penktadienį ryte į metinę sesiją susirinkusiam marionetiniam Nacionaliniam Liaudies Kongresui.

Pastaruoju metu komunistinės Kinijos lyderiai nekart įspėjo, kad nebetoleruos neramumų Honkonge – pusiau autonominiame mieste, kurį pernai septynis mėnesius krėtė didžiuliai demokratijos šalininkų protestai.

Honkongo valdymą apibrėžiančio Pagrindinio įstatymo 23-asis straipsnis numato, kad miestas turi įgalinti saugumo įstatymą, prireikus užkirsti kelią „valstybės išdavystei, ardomajai veiklai ir kurstymui maištauti“ prieš šalies vyriausybę,

Jungtinė Karalystė grąžino Honkongą Kinijai 1997 metais, bet 23-asis straipsnis niekada nebuvo įgyvendintas dėl visuomenės nuogąstavimų, kad tai suvaržytų Honkongo branginamas teises, įskaitant žodžio ir žiniasklaidos laisvę.

Mėginimo priimti tokį teisės aktą 2003 metais buvo atsisakyta, kai į gatves išėjo pusė milijono protestuotojų. Vis dėlto ši iniciatyva pastaraisiais metais vėl buvo mėginama gaivinti, Honkonge stiprėjant demokratijos šalininkų judėjimui.

„Tai Honkongo galas, tai „vienos šalies, dviejų sistemų“ pabaiga, būkite tuo tikri“, – sakė Pilietinės partijos parlamentaras Dennisas Kwokas.

Vienas iš demokratijos šalininkų judėjimo lyderių Joshua Wongas pareiškė, kad Kinija pasiuntė aiškią žinią protestuotojams, siekiantiems išsaugoti savo laisves.

„Pekinas siekia jėga ir baime nutildyti kritiškus honkongiečių balsus“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Honkongiečių neišgąsdins „kovinių vilkų politika“, – pridūrė jis.

Honkongo demokratijos šalininkų judėjimo narių naudojamose pokalbių programėlėse ir internete pasklido raginimai atnaujinti didžiulio masto protestus, kurie pastaraisiais mėnesiais nuslopo, kai mieste dėl koronaviruso pandemijos buvo įvesti griežti suvaržymai.

„Honkongo žmonėms teks priimti sprendimą dėl savo ateities“, – buvo rašoma vienoje žinutėje protestuotojų dažnai naudojamoje susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Šioje žinutėje honkongiečiai taip pat buvo kviečiami sekmadienį vėl išeiti į gatves protestuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.