TBT leido buvusiam Dramblio Kaulo Kranto prezidentui L. Gbagbo palikti Belgiją

Buvęs Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Laurent'as Gbagbo gali palikti Belgiją, jei laikysis tam tikrų sąlygų, ketvirtadienį pareiškė Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT).

​Buvęs Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Laurent'as Gbagbo gali palikti Belgiją, jei laikysis tam tikrų sąlygų, ketvirtadienį pareiškė Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Buvęs Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Laurent'as Gbagbo gali palikti Belgiją, jei laikysis tam tikrų sąlygų, ketvirtadienį pareiškė Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-29 09:26

L. Gbagbo, pirmasis buvęs valstybės vadovas, stojęs prieš TBT, ir jo pavaduotojas Charles'is Ble Goude buvo netikėtai išteisinti praėjusiais metais byloje dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui. Jų byla Hagoje buvo nagrinėjama praėjus aštuoneriems metams po L. Gbagbo sulaikymo ir perdavimo teismui.

Belgija sutiko priimti L. Gbagbo, kai jis buvo paleistas, laikantis griežtų sąlygų, įskaitant grąžinimą į teismą, kur būtų apskųstas jo išteisinimas.

TBT atstovas nurodė, kad buvęs Dramblio Kaulo Kranto lyderis gali išvykti, jei šalis, į kurią jis keliaus, sutiks jį priimti.

Vis dėlto lieka neaišku, ar L. Gbagbo gali grįžti į savo šalį, kur jo Dramblio Kaulo Kranto liaudies fronto partija (FPI) ruošiasi mesti iššūkį prezidento Alassane'o Ouattaros valdančiajai partijai spalį planuojamuose rinkimuose.

Tačiau FPI atstovas Franckas Andersonas neslėpė džiaugsmo.

„Esame laimingi, svarbu, kad šie apribojimai buvo panaikinti, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Laukiame jo sugrįžimo datos. Priimsime jį.“

L. Gbagbo advokatai prašė paleisti jį be jokių sąlygų ir tvirtino, kad TBT negali apriboti išteisinto asmens judėjimo.

Teismas šį prašymą atmetė, tačiau panaikino kelis apribojimus ir įpareigojimą L. Gbagbo ir Ch. Ble Goude grąžinti asmens dokumentus, įskaitant pasus, bei kas savaitę susisiekti su šalies, kurioje jie yra, teisėsaugos institucijomis arba TBT.

Ch. Ble Goude AFP sakė esantis „laimingas atgavęs savo judėjimo laisvę“ ir pridūrė, kad „kelias į teisingumą ir tiesą yra ilgas ir lėtas“.

L. Gbagbo ir Ch. Ble Goude buvo pareikšti keturi kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumui – nužudymo, išžaginimo, persekiojimo ir kitų nežmoniškų veiksmų – per 2010–2011 metų įvykius po ginčijamų rinkimų Dramblio Kaulo Krante. Jiedu visuomet savo kaltę neigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.