JAV generolas: Rusija ketina įsitvirtinti Libijoje

Rusija siunčia savo karinę aviaciją į Libiją, kad ilgam įsitvirtintų šioje Šiaurės Afrikos šalyje, penktadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV kariškis.

 Rusija siunčia savo karinę aviaciją į Libiją, kad ilgam įsitvirtintų šioje Šiaurės Afrikos šalyje, penktadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV kariškis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusija siunčia savo karinę aviaciją į Libiją, kad ilgam įsitvirtintų šioje Šiaurės Afrikos šalyje, penktadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV kariškis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2020, 1:57 PM, atnaujinta Jun 3, 2020, 1:09 PM

„Parama Libijos nacionalinei armijai (LNA) ir [maršalui Khalifai] Haftarui vykdoma ne dėl karinės pergalės, o dėl įsitvirtinimo šiame regione“, – sakė JAV pajėgų Afrikoje štabo (AFRICOM) direktoriaus pavaduotojas žvalgybai brigados generolas Gregory Hadfieldas.

„Rusija naudoja tą patį modelį, kurį sėkmingai pritaikė Kryme, Ukrainoje ir, mažesniu mastu, Sirijoje, – kalbėjo jis. – Rusija įrodė norinti brautis į suverenias valstybes ir atrodo norinti daryti tą patį Afrikoje.“

AFRICOM antradienį paskelbė, kad Rusija neseniai pasiuntė į Libiją karo lėktuvų, turinčių teikti paramą iš oro rusų samdiniams, padedantiems maršalo Kh. Haftaro pajėgoms, nuo praeitų metų mėginančioms užimti sostinę Tripolį, kontroliuojamą Jungtinių Tautų pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV). JAV kariškiai paskelbė nuotraukų, kuriose esą matomi šie lėktuvai, laikomi LNA kontroliuojamoje Džufros oro pajėgų bazėje, esančioje maždaug 470 km į pietryčius nuo Tripolio.

Kariniai lėktuvai išskrido iš Rusijos ir pirmiausiai užsuko į Siriją, kur jie „buvo perdažyti, siekiant nuslėpti rusišką kilmę“, o paskui atkeliavo į Libiją, nurodė Vokietijos mieste Štutgarte įsikūręs AFRICOM.

Pasak G. Hadfieldo, šie lėktuvai dar nedalyvavo kovos veiksmuose, bet gali atlikti lemiamą vaidmenį Libiją krečiančiame pilietiniame kare. Generolas pridūrė, kad JAV kariškiai turi informacijos apie papildomus Rusijos karinius transporto lėktuvus ir personalą, permestus į Libiją. Pasak jo, į šią šalį Maskva taip pat pasiuntė senesnių modelių raketų „žemė–oras“.

Maskva savo ruožtu JAV pranešimus apie Libijoje dislokuotus Rusijos karinius lėktuvus neigia.

LNA taip pat neigė, kad Džufros bazėje pastebėti lėktuvai priklauso Rusijai. Šių pajėgų atstovas anksčiau šią savaitę sakė, kad tie lėktuvai yra senesnių modelių ir kad jie neseniai buvo suremontuoti.

AFRICOM atstovas pulkininkas Chrisas Karnsas savo ruožtu penktadienį pareiškė, kad Libijos pajėgos niekuomet neturėjo MiG-29 ir Su-24, todėl bet kokie pareiškimai, esą buvo „suremontuoti seni lėktuvai“, neatitinka faktų.

AFRICOM penktadienį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos, susirūpinusios padidėjusiu Rusijos kariniu aktyvumu Libijoje, ketina sustiprinti savo pajėgas, dislokuotas Tunise.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.