Iš Sibiro į Kremlių „išvaryti“ V. Putiną ėjęs šamanas išsiųstas į psichiatrinę ligoninę

Rusijos teismas antradienį skyrė psichiatrinį gydymą Sibiro šamaną, kritikavusį prezidentą Vladimirą Putiną, o žmogaus teisių grupės pasmerkė šį žingsnį kaip represinį būdą nutildyti disidentą.

Rusijos teismas antradienį skyrė psichiatrinį gydymą Sibiro šamaną, kritikavusį prezidentą Vladimirą Putiną, o žmogaus teisių grupės pasmerkė šį žingsnį kaip represinį būdą nutildyti disidentą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos teismas antradienį skyrė psichiatrinį gydymą Sibiro šamaną, kritikavusį prezidentą Vladimirą Putiną, o žmogaus teisių grupės pasmerkė šį žingsnį kaip represinį būdą nutildyti disidentą.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2020, 12:49 PM

Iš Jakutsko šiaurės Sibire kilęs šamanu save vadinantis Aleksandras Gabyševas pernai išsiruošė į žygį pėsčiomis iš savo namų į Kremlių, kad „išvarytų“ Rusijos prezidentą.

Plentais keliavęs šamanas stūmė keliais vežimėlį su savo daiktais, o miestuose, per kuriuos vedė jo kelias, būdavo sveikinamas savo šalininkų. Kai kurios keistuolį palaikančios grupės lydėjo jį dalį kelio.

Nuo Jakutsko iki Maskvos yra daugiau nei 8 tūkst. kilometrų.

Policija nutraukė pirmąjį A. Gabyševo žygį, praėjus keliems mėnesiams nuo jo pradžios, ir užkirto kelią antrajam, kai vyras pernai gruodį vėl leidosi į kelionę.

A. Gabyševui paskelbus apie trečiąjį bandymą, jam buvo skirtas namų areštas, o praėjusį mėnesį vyras buvo paguldytas į psichiatrinę ligoninę.

Jakutsko teismas antradienį nusprendė pratęsti priverstinį šamano gydymą, nenurodant baigtinės datos, tvirtino šią bylą stebinti žmogaus teisių grupė.

Anot projekto „Atvira Rusija“ koordinatoriaus Aleksejaus Prianišnikovo, bylos dokumentuose nebuvo įvardyta šamano sveikatos būklė, tik sakoma, kad jis „pervertina save“, norėdamas „nuversti Putiną“.

A. Gabyševo šalininkai antradienį buvo sulaikyti, kai vyko duoti parodymus, sakė grupė.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareikalavo šamaną paleisti teigdami, kad sprendimas buvo grindžiamas ne medicinos, o politinėmis priežastimis.

A. Gabyševas „paverstas valstybės priešu vien todėl, kad išreiškė savo nepasitenkinimą Putinu“, rašė „Amnesty International“.

Politinių disidentų priverstinis psichiatrinis gydymas praktikuotas sovietmečiu ir buvo žinomas kaip baudžiamoji psichiatrija. Iki pat 9-ojo dešimtmečio pabaigos valdžios kritikams būdavo diagnozuojama „lėtinė šizofrenija“ ar kai kurių atmainų paranoja, ir tuomet jie būdavo uždaromi gydymo įstaigose.

Gimtojoje Jakutijoje A. Gabyševas įgijo daugybę gerbėjų, o vietos pareigūnai išreiškė nerimą dėl jo bylos. Populiari Jakutsko merė Sardana Avksentjeva šamano areštą pavadino „pasirinktinai pritaikyta bausme“.

Socialiniuose tinkluose ji rašė nerimaujanti, jog „bet kas gali būti pasiųstas priverstiniam gydymui, jei „pervertina save“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.