JAV bus atliekamas tyrimas dėl sraigtasparnių panaudojimo protestuotojams išvaikyti

JAV Kolumbijos apygardos nacionalinė gvardija atliks tyrimą dėl sraigtasparnių panaudojimo protestuotojų miniai Vašingtone išvaikyti, pranešė leidinys „The Hill“, remdamasis apygardos nacionalinės gvardijos atstove spaudai Brooke Davis.

​JAV Kolumbijos apygardos nacionalinė gvardija atliks tyrimą dėl sraigtasparnių panaudojimo protestuotojų miniai Vašingtone išvaikyti, pranešė leidinys „The Hill“, remdamasis apygardos nacionalinės gvardijos atstove spaudai Brooke Davis.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
​JAV Kolumbijos apygardos nacionalinė gvardija atliks tyrimą dėl sraigtasparnių panaudojimo protestuotojų miniai Vašingtone išvaikyti, pranešė leidinys „The Hill“, remdamasis apygardos nacionalinės gvardijos atstove spaudai Brooke Davis.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-03 09:20, atnaujinta 2020-06-03 11:18

„Generolas majoras Williamas Walkeris, Kolumbijos apygardos nacionalinės gvardijos vadas, inicijavo tyrimą dėl vieno iš mūsų orlaivių manevro žemame aukštyje birželio 1 dieną“, – sakė B. Davis.

„Atsakome už mūsų piliečių saugumą apygardoje ir jų teisę saugiai ir taikiai protestuoti“, – pridūrė ji.

Pirmadienį vėlai vakare per protestus Vašingtone buvo pastebėta sraigtasparnių, kurie lėtai skrido pažeme ir pakibdavo virš minios, veikiausiai bandant tokiu būdu išvaikyti protestuotojus.

Nacionalinės gvardijos nariai taip pat dalyvavo pirmadienį vakare išvaikant demonstrantus iš Lafayette'o parko kitapus gatvės nuo Baltųjų rūmų.

Pastarosiomis dienomis JAV krečia protestų banga dėl juodaodžio George'o Floydo žūties Mineapolyje.

Gegužės 25 dieną beginklis G. Floydas mirė areštuojamas, kai vienas iš policininkų kelias minutes keliu spaudė ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto vyro kaklą, kol šis liovėsi kvėpuoti.

Per protestus JAV žuvo mažiausiai 11 žmonių

JAV per pastarojo meto protestus ir riaušes, paskatintus neginkluoto juodaodžio vyro George’o Floydo mirties, žuvo mažiausiai 11 žmonių. Tai pranešė televizijos kanalas KTLA.

Tarp aukų yra Čikagos (Ilinojaus valstija), Detroito (Mičiganas), Omahos (Nebraska), Davenporto (Ajova), Oklando (Kalifornija) ir Luisvilio (Kentukis) miestų gyventojai. Dauguma jų – afroamerikiečiai.

Kaip pranešama, daug kitų žmonių buvo sužeisti protestų metu, bet tikslus sužeistųjų skaičius dar nežinomas.

Masiniai protestai ir riaušės daugumoje JAV valstijų įsiplieskė po afroamerikiečio G. Floydo žūties Mineapolyje, dėl kurios kaltinamas baltaodis policijos pareigūnas. Per G. Floydo sulaikymą gegužės 25 d. vienas iš pareigūnų beveik devynias minutes keliu spaudė ant žemės gulinčio, antrankiais surakinto, beginklio juodaodžio G. Floydo kaklą, nors jis skundėsi, kad negali kvėpuoti. Netrukus jis mirė.

Vyras, kaip teigiama, buvo sulaikytas, nes tariamai bandė atsiskaityti suklastotais banknotais.

Agentūros AP teigimu, per kelias pastarąsias dienas JAV per protestus ir riaušes sulaikyta beveik 4 400 žmonių. Jie apkaltinti plėšikavimu, komendanto valandos pažeidimais ir kelių blokavimu. Komendanto valanda įvesta 40-yje JAV miestų, įskaitant Vašingtoną, Los Andželą ir Niujorką.

Pentagonas į rajoną netoli Vašingtono nusiuntė 1,6 tūkst. karių

Jungtinėse Valstijose intensyvėjant protestams dėl afroamerikiečio George'o Floydo mirties, į vieną rajoną netoli Vašingtono buvo nusiųsta maždaug 1,6 tūkst. karių.

Gynybos sekretoriaus Marko Esperio leidimu kariai perdislokuoti iš Fort Brago Šiaurės Karolinoje ir Fort Dramo Niujorko valstijoje, sakė Pentagono atstovas Johnatanas Hoffmanas.

Pasak jo, kariškiai perkeliami į karines bazes netoli Vašingtono, bet už apygardos ribų.

J. Hoffmanas pažymėjo, kad šiems kariams paskelbta padidinta kovinė parengtis, bet šiuo metu jie nedalyvauja remiant civilinės valdžios operacijas.

Visose JAV jau kelios dienos vyksta protesto akcijos dėl G. Floydo mirties per gegužės 25-osios incidentą Mineapolyje, policijai jį areštavus ir baltajam policininkui keliu spaudžiant jo kaklą.

Prezidento Donaldo Trumpo administracija stengiasi malšinti protestus, o pats prezidentas pagrasino pasitelkti armiją, jei valstijų gubernatoriai nesugebės nuslopinti riaušių, į kurias peraugo šalį apėmę didžiuliai protestai prieš rasinę diskriminaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.