Taibėjus: Kinijos naikintuvai trumpam buvo pažeidę Taivano oro erdvę

Kinijos naikintuvai antradienį buvo trumpam pažeidę Taivano oro erdvę, todėl į padangę teko pakilti salos-valstybės naikintuvams, pranešė Taibėjus.

​Kinijos naikintuvai antradienį buvo trumpam pažeidę Taivano oro erdvę, todėl į padangę teko pakilti salos-valstybės naikintuvams, pranešė Taibėjus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Kinijos naikintuvai antradienį buvo trumpam pažeidę Taivano oro erdvę, todėl į padangę teko pakilti salos-valstybės naikintuvams, pranešė Taibėjus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-09 10:36

Incidentas įvyko tą pačią dieną, kai Taivanas pristatė planus surengti didžiausias kasmetines karines pratybas naudojant kovinius šaudmenis.

Taivaniečių gynybos ministerija nurodė, kad ji perdavė įspėjimus ir „ėmėsi aktyvaus atsako, siekdama išvaikyti“ kelis kinų naikintuvus Su-30, pastebėtus salos pietvakariuose.

Pažeidimas nustatytas ministerijai paskelbus, kad kitą mėnesį vyks pratybos „Han Kuang“, per kurias bus rengiamos kompiuterinės simuliacijos, o kariai mokysis gintis nuo salos teritorijoje išsilaipinančių pajėgų.

Kinija vis dažniau nurodo savo naikintuvams ir karo laivams kirsti abi šalis atskiriančią liniją Taivano sąsiauryje ar priartėti prie pačios salos. Tokios politikos Pekinas laikosi nuo 2016-ųjų, kai prie Taivano vairo stojo Tsai Ing-wen, atsisakanti pripažinti salą „vienos Kinijos“ dalimi.

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir žada kada nors susigrąžinti šią salą, prireikus – jėga.

Vasario 10 dieną Kinijos karinis lėktuvas buvo trumpam kirtęs Taivano sąsiaurio vidurio liniją, atskiriančią vieną šalį nuo kitos. Tai buvo pirmas įsibrovimas į salos valstybės teritoriją nuo Tsai Ing-wen perrinkimo triuškinančiu rezultatu sausio mėnesį.

Tsai Ing-wen pasmerkė Pekino „beprasmius ir nereikalingus“ žingsnius.

Praėjusių metų kovą du Kinijos naikintuvai J-11 pirmąkart per kelerius metus kirto Taivano oro erdvę, o Taibėjus apkaltino Pekiną savo „beatodairiškais ir provokaciniais“ veiksmais pažeidus ilgalaikį nerašytą susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.