JAV atidarė konsulatą Grenlandijos sostinėje

Jungtinės Valstijos atidarė konsulatą Grenlandijos sostinėje Nūke, trečiadienį pranešė JAV ambasada Kopenhagoje.

 Jungtinės Valstijos atidarė konsulatą Grenlandijos sostinėje Nūke, trečiadienį pranešė JAV ambasada Kopenhagoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Valstijos atidarė konsulatą Grenlandijos sostinėje Nūke, trečiadienį pranešė JAV ambasada Kopenhagoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-11 08:53

Konsulatas yra dar vienas teigiamas tvirto bendradarbiavimo tarp JAV vyriausybės ir Grenlandijos bei Danijos vyriausybių ženklas“, – teigė JAV ambasadorė Carla Sands.

Leidimą Vašingtonui įsteigti konsulatą Nūke Kopenhaga suteikė pernai gruodį.

Balandžio pabaigoje Grenlandija pranešė priėmusi JAV pasiūlymą dėl 12,1 mln. dolerių (10,7 mln. eurų) finansavimo kasybos, turizmo ir švietimo sritims.

Grenlandija turi savo parlamentą, tačiau už jos užsienio ryšius atsakinga Kopenhaga, o didžiausios pasaulio salos ekonomika smarkiai priklauso nuo Danijos subsidijų.

Dėl turimų gamtos išteklių (įskaitant naftą, dujas, auksą, deimantus, uraną ir cinką) ir dėl su visuotiniu atšilimu susijusių naujų jūrų maršrutų perspektyvos Grenlandija sulaukia daug didžiausių valstybių, daugiausia JAV, Kinijos ir Rusijos, susidomėjimo.

2019 metų rugpjūtį JAV prezidentas Donaldas Trumpas išreiškė mintį apie Grenlandijos, kuri šiuo metu yra autonominė Danijos teritorija, įsigijimą. Tiek Grenlandija, tiek Danija atmetė tokią galimybę.

Paskutinis JAV konsulatas Nūke užsidarė 1953 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.