ES tikisi susitarti dėl būsimų santykių su Jungtine Karalyste, nepaisydama stringančių derybų

Europos Sąjunga pareiškė Jungtinei Karalystei tebenorinti pasiekti ambicingą susitarimą dėl ekonominių santykių po „Brexit“, nepaisydama stringančio derybų proceso, penktadienį informavo Europos Komisijos atstovas Marošas Šefčovičius.

 ES tikisi susitarti dėl būsimų santykių su Jungtine Karalyste, nepaisydama stringančių derybų.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 ES tikisi susitarti dėl būsimų santykių su Jungtine Karalyste, nepaisydama stringančių derybų.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2020, 4:50 PM

„Šiandien taip pat išreiškėme apgailestavimą, kad iki šiol padaryta pažanga yra riboto pobūdžio. Tikimės, kad vis tiek pavyks pasiekti susitarimą“, – po antro Jungtinio komiteto posėdžio Briuselyje sakė M. Šefčovičius.

Be to, jis pareiškė tebesitikintis, kad per birželio 15 dieną vyksiančią vaizdo konferenciją su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Borisu Johnsonu EK pirmininkė Ursula von der Leyen galės „suteikti šiam dialogui naują dinamiką“.

Anot M. Šefčovičiaus, blokas tebereikalauja paspartinti derybų procesą, kad susitarimas būtų pasiektas iki šių metų pabaigos.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier po birželio 5 dieną įvykusio vėliausio derybų rato pareiškė, jog proveržis nebuvo pasiektas.

„Tiesa, kad šią savaitę nepadarėme reikšmingos pažangos“, – sakė M. Barnier ir išvardijo virtinę Londono ir Briuselio neišspręstų klausimų.

Vyriausiasis derybininkas taip pat priminė, kad britai atsisako pratęsti „Brexit“ pereinamąjį laikotarpį ir suteikti daugiau laiko dialogui.

„Tačiau nesant bendro sprendimo dėl tokio pratęsimo, kaip šiandien suprantame, Jungtinė Karalystė paliks bendrąją rinką ir muitų sąjungą po septynių mėnesių, šių metų gruodžio 31 dieną. Ir atsižvelgiant į ratifikavimui būtiną laiką, turėsime pasiekti visišką susitarimą dėl teisinio teksto vėliausiai spalio 31 dieną“, – paaiškino M. Barnier.

Praėjusį ketvirtadienį U. von der Leyen paskelbė, kad ateinantį pirmadienį vyks virtualios derybos dėl ES ir Jungtinės Karalystės būsimų santykių. Konferencijoje taip pat turi dalyvauti Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?