Po 100 metų suteikė malonę juodaodžiui, apkaltintam baltosios moters užpuolimu

1920 metų birželio 15 dieną JAV Minesotos valstijos Duluto mieste trys juodaodžiai vyrai, apkaltinti baltosios moters išprievartavimu, buvo nulinčiuoti be kaltės įrodymų.

Po 100 metų Minesota suteikė malonę juodaodžiui, apkaltintam baltosios moters užpuolimu.  <br>M.Patašiaus nuotr.
Po 100 metų Minesota suteikė malonę juodaodžiui, apkaltintam baltosios moters užpuolimu.  <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2020, 12:02 AM

Praėjus šimtui metų Minesotos valstija penktadienį panaikino kaltinimus dar vienam už šį nusikaltimą nuteistam juodaodžiui, kuris ne kartą neigė dalyvavęs nusikaltime.

Maxas Masonas, miręs 1942 metais, tapo pirmuoju asmeniu, kuriam Minesotoje suteikta malonė po mirties. Šis žingsnis turi didelę simbolinę prasmę tuo metu, kai tarp amerikiečių įsiplieskė protestai dėl rasizmo.

Prašymas dėl malonės buvo pateiktas gerokai iki gegužės 25 dieną įvykusios juodaodžio George'o Floydo mirties, kuris žuvo, kai baltodis Mineapolio policijos pareigūnas beveik devynias minutes spaudė jo kaklą keliu.

Vaizdo įraše užfiksuotas incidentas sukėlė visą šalį apėmusių protestų bangą, taigi malonė M. Masonui paskelbta kaip niekad laiku.

„Pavėlavus 100 metų, pavėluotas teisingumas buvo įvykdytas“, – tviteryje parašė Minesotos generalinis prokuroras Keithas Ellisonas.

„Paskutinės savaitės Minesotoje parodė, kad mums reikalinga geresnė teisingumo kokybė. Malonė Maxui Masonui yra dar vienas ilgai atidėliotas žingsnis teisingumo link“, – pridūrė K. Ellisonas.

1920 metų birželio 14 dieną jauna baltoji moteris Irene Tusken su draugu lankėsi cirke Dulute. Kitą dieną vyras papasakojo savo tėvui, kad juos užpuolė juodaodžiai cirko trupės nariai ir kad I. Tusken buvo išprievartauta.

Policija sulaikė ir apklausė kelis juodaodžius vyrus, įskaitant M. Masoną, tačiau pora nesugebėjo identifikuoti nė vieno iš užpuolikų.

Teismo dokumentai rodo, kad gydytojas apžiūrėjo moterį, tačiau nerado jokių užpuolimo įrodymų.

M. Masonas buvo paleistas ir vėl prisijungė prie keliaujančio cirko, kuris išvyko iš Duluto. Visgi vėliau policija jį sulaikė kartu su keliais kitais vyrais.

Tą patį vakarą įsiutusi minia įsiveržė į policijos nuovadą ir išsitempė tris vyrus, kuriuos tempė gatvėmis prieš pakardama tūkstančių žmonių akivaizdoje.

Dulute gimė garsus amerikiečių dainininkas Bobas Dylanas, kurio 1965 metais sukurta daina „Desolation Row“ buvo iš dalies susijusi su gimtajame mieste įvykusiu nusikaltimu.

Miestas atsiprašė už linčiavimą ir 2003 metais pastatė memorialą trims žuvusiems vyrams.

M. Masonas išvengė tokio likimo, tačiau buvo nuteistas kalėti 30 metų – iš dalies todėl, kad buvo sužinota, jog jis, kaip ir I. Tusken sirgo gonorėja – tuomet paplitusia venerine liga.

„Jei jis būtų buvęs baltaodis, abejoju, ar jis būtų buvęs nuteistas“, – pareiškė apskrities prokuroras Masonas Forbesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.