Per D. Trumpo kalbą karo akademijoje – beveik nė žodžio apie rasinius neramumus

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį sakė kalbą per Vest Pointo karo akademijos baigimo ceremoniją ir gyrė „Amerikos karių teisėtą šlovę“, tačiau iš esmės vengė kalbėti apie pastaruoju metu vykstančius rasinius neramumus ir kariuomenės vaidmenį juos malšinant.

​Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį sakė kalbą per Vest Pointo karo akademijos baigimo ceremoniją ir gyrė „Amerikos karių teisėtą šlovę“, tačiau iš esmės vengė kalbėti apie pastaruoju metu vykstančius rasinius neramumus ir kariuomenės vaidmenį juos malšinant.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį sakė kalbą per Vest Pointo karo akademijos baigimo ceremoniją ir gyrė „Amerikos karių teisėtą šlovę“, tačiau iš esmės vengė kalbėti apie pastaruoju metu vykstančius rasinius neramumus ir kariuomenės vaidmenį juos malšinant.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2020, 2:10 PM

„Amerika yra didžiausia šalis žmonijos istorijoje“, – pareiškė jis 1107-iems jaunesniais leitenantais ką tik tapusiems kariams.

Tačiau jis tiesiogiai neminėjo pastaruoju metu šalį apėmusių rasinių protestų ir tik tarp kitko užsiminė apie neseniai tarp aukščiausio rango karininkų kilusį nepasitenkinimą dėl jo grasinimo pasiųsti karius numalšinti protestus.

Arčiausiai prie šio klausimo D. Trumpas buvo priartėjęs tuomet, kai pasakė norįs „padėkoti Nacionalinės gvardijos vyrams ir moterims“ už jų reagavimą į „iššūkius – nuo uraganų ir gamtos nelaimių iki taikos saugumo ir konstitucinės teisės viršenybės mūsų gatvėse užtikrinimo“.

Pirmojo akademijos istorijoje juodaodžio superintendento generolo leitenanto Darrylo Williamso pristatytas prezidentas tik tarp kitko užsiminė apie rasinius iššūkius, su kuriais susiduria tauta.

„Kariuomenė buvo priešakyje nutraukiant siaubingą segregacijos neteisybę“, – sakė jis ir pridūrė, jog būtent Vest Pointo absolventai per Pilietinį karą vadovavo kovai „nutraukiant vergovės blogį“.

Auganti įtampa

Įtampa tarp D. Trumpo ir kariuomenė auga nuo tada, kai jis pagrasino pasiųsti karius numalšinti smurtingus rasinius protestus. Vėliau gynybos sekretorius Mark Esperis žengė išskirtinį žingsnį ir pasmerkė tokį karių panaudojimą.

O jo pirmtakas Jamesas Mattisas apkaltino D. Trumpą tyčią skaldant šalį ir verčiant JAV Konstituciją „pajuokos objektu“.

D. Trumpas vėliau iškoneveikė D. Mattisą – gerbiamą jūrų pėstininkų atsargos karininką – ir jį pavadino „mūsų šalies labiausiai pervertintu generolu“.

Manoma, kad D. Trumpas nori pasirodyti esąs griežtas vadovas, nes rengiasi lapkritį įvykstantiems prezidento rinkimams, per kuriuos stos į kovą su demokratu Joe Bidenu (Džo Bidenu), kurį pats D. Trumpas vadina „silpnu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.