Vokietijos teisėsauga didina spaudimą ultradešiniajai partijai AfD

Vokietijos policija ėmė stebėti visą kraštutinės dešiniosios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) regioninį skyrių dėl jo ekstremistinių tendencijų, pirmadienį pranešė vietos pareigūnai.

 Vokietijos policija ėmė stebėti visą kraštutinės dešiniosios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) regioninį skyrių dėl jo ekstremistinių tendencijų, pirmadienį pranešė vietos pareigūnai.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Vokietijos policija ėmė stebėti visą kraštutinės dešiniosios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) regioninį skyrių dėl jo ekstremistinių tendencijų, pirmadienį pranešė vietos pareigūnai.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2020, 11:00 AM

AfD Brandenburgo skyrius „kelia įtarimų ir yra stebimas“, sakė šios šiaurės rytinės Vokietijos žemės vidaus reikalų ministerijos atstovas.

Esama „pakankamai svarbių faktinių požymių“, rodančių, kad AfD Brandenburge „veikia prieš laisvą demokratinę santvarką“, sakė žemės konstitucijos gynimo biuro vadovas Joergas Muelleris.

Šis sprendimas suteikia Brandenburgo valdžiai plačius įgaliojimus stebėti AfD organus ir pareigūnus šioje žemėje, kur ši politinė jėga užėmė antrą vietą 2019 metais vykusiuose rinkimuose, surinkusi 23,5 proc. balsų.

Toks stebėjimas gali būti taikomas politinėms partijoms ir organizacijoms, kurie laikomi keliančiais grėsmę demokratijai ir teisinei valstybei.

Vienas iš AfD vadovų Alexander'as Gaulandas sakė, kad sprendimas stebėti partiją yra „neteisingas“.

Prieš tris mėnesius policija dėl sąsajų su žinomais neonaciais ėmė stebėti radikaliąją partijos frakciją, vadinamą „Der Fluegel“ („Sparnu“).

Visoje šalyje maždaug 7 tūkst. narių turinčią frakciją kartu su bendraminčiais įkūrė AfD įstatymų leidėjas Bjoernas Hoecke, anksčiau išprovokavęs pasipiktinimą savo pareiškimais, nukreiptais prieš Vokietijos branginamą nacių nusikaltimų atminties kultūrą.

Vidaus nesantaika

AfD Brandenburgo skyriui vadovavo Andreasas Kalbitzas, kuris gegužę buvo pašalintas iš partijos už tai, kad nuslėpė anksčiau priklausęs neononacių judėjimui „Tėvynei ištikimas vokiečių jaunimas“ („Heimattreue Deutsche Jugend“).

Tačiau jis išsaugojo įtaką partijoje, o sprendimą jį pašalinti apskundė teismui.

A. Kalbitzo pašalinimas pakurstė rusenusią nesantaiką tarp AfD populistinio ultrakonservatyvaus sparno ir partijos narių, susijusių su dešiniaisiais ekstremistais.

AfD, įkurta 2013 metais kaip protesto judėjimas prieš euro valiutą, per pastaruosius septynerius metus smarkiai išaugo ir dar labiau pakrypo į dešinę.

„Alternatyva Vokietijai“ rengė didelius protestus prieš 2015 metais kanclerės Angelos Merkel priimtą sprendimą plačiai atverti Vokietijos sienas pabėgėliams. Tuomet visuomenės palaikymas šiam judėjimui labai išaugo, ir tapęs partija jis susirinko daug vyriausybės migracijos politika nepatenkintų rinkėjų balsų.

Šiuo metu AfD yra didžiausia opozicinė partija Bundestage.

Pastaraisiais mėnesiais Vokietijoje buvo įvykdytos kelios dešiniųjų ekstremistų atakos, o AfD sulaukė kritikos, kad kursto visuomenėje antiimigracines nuotaikas.

Antradienį Frankfurte prieš teismą stos neonacis, kaltinamas praėjusiais metais nužudęs vieną pabėgėlius palaikiusį politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai