Prabilta apie trisdešimt metų vykdytą „eksperimentą“ su benamiais vaikais

1970-ųjų pradžioje psichologijos profesorius Helmutas Kentleris atliko „eksperimentą“. Benamiai vaikai iš Vakarų Berlyno buvo apgyvendinami su pedofilais, nes profesorius tikėjo, kad jie būtų „itin geri ir mylintys tėvai“.

 Benamiai vaikai iš Vakarų Berlyno buvo apgyvendinami su pedofilais, nes profesorius tikėjo, kad jie būtų „itin geri ir mylintys tėvai“.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Benamiai vaikai iš Vakarų Berlyno buvo apgyvendinami su pedofilais, nes profesorius tikėjo, kad jie būtų „itin geri ir mylintys tėvai“.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2020, 9:44 PM, atnaujinta Jun 17, 2020, 9:58 PM

Hildesheimo universiteto atliktas tyrimas parodė, kad Berlyno valdžia šią praktiką atlikinėjo beveik 30 metų. Pedofilai įtėviai netgi gaudavo globos pašalpą.

H.Kentleris Berlyno švietimo tyrimų centre užėmė vadovaujančias pareigas ir tikėjo, kad seksualinis suaugusiųjų ir vaikų kontaktas yra nekenksmingas.

Berlyno vaikų gerovės centrai ir valdantis Senatas į šį „eksperimentą“ nekreipė dėmesio, galbūt netgi patvirtino jo vykdymą.

Prieš keletą metų dvi šio „eksperimento“ aukos papasakojo savo istoriją, būtent nuo tada Hildesheimo universiteto mokslininkai ėmė naršyti archyve ir kalbinti nukentėjusiuosius.

Pranešama, kad jie atrado tinklą, išsiraizgiusį švietimo institucijose, šalies vaikų gerovės centruose ir Berlyno Senate, kuriame pedofilija buvo „priimtina, palaikoma ir ginama“.

H.Kentleris reguliariai bendravo su vaikais ir jų įtėviais. Jis niekada nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn: kai jo „eksperimento“ aukos prabilo, baigėsi senaties terminas. Dėl šios priežasties nukentėjusieji nesulaukė ir kompensacijos.

Tyrėjai taip pat rado, kad kai kurie įtėviai buvo aukšto lygio akademikai. Teigiama, kad vaikus globojo žmonės iš Maxo Plancko instituto, Berlyno laisvojo universiteto ir liūdnai pagarsėjusios Odenvaldo mokyklos, kuri prieš keletą metų atsidūrė didžiulio pedofilijos skandalo centre. Šiuo metu ši mokykla yra uždaryta.

Berlyno vaikų ir jaunimo senatorė Sandra Scheeres istoriją pavadino „šokiruojančia ir siaubinga“.

Pirmą kartą apie „H.Kentlerio eksperimentą“ publikavo Getingeno universitetas. Tuomet tyrėjai teigė, kad Berlyno Senatas nesistengia paviešinti tiesos.

Dabar Berlyno valdžia pažadėjo paviešinti informaciją, susijusią su šiuo „eksperimentu“.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.