Serbija ruošiasi parlamento rinkimams, temdomiems boikoto ir COVID-19 pandemijos

Serbijos žmonės sekmadienį balsuos parlamento rinkimuose po blankios kampanijos, dėl koronaviruso krizės vykusios be susitikimų su rinkėjais, taip pat opozicijai paskelbus boikotą, veikiausiai užtikrinsiantį valdančiosios partijos pergalę.

 Serbijos žmonės sekmadienį balsuos parlamento rinkimuose po blankios kampanijos, dėl koronaviruso krizės vykusios be susitikimų su rinkėjais, taip pat opozicijai paskelbus boikotą, veikiausiai užtikrinsiantį valdančiosios partijos pergalę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Serbijos žmonės sekmadienį balsuos parlamento rinkimuose po blankios kampanijos, dėl koronaviruso krizės vykusios be susitikimų su rinkėjais, taip pat opozicijai paskelbus boikotą, veikiausiai užtikrinsiantį valdančiosios partijos pergalę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2020, 4:13 PM

Prieš rinkimus susiklosčius neįprastais padėčiai šalies politinėje scenoje dominuoja įtakingas prezidentas Aleksandras Vučičius. Jis pats į parlamentą nesibalotiruoja, bet jo vardas tebėra balsalapiuose, nes A. Vučičius yra Serbijos pažangos partijos (SNS), jau aštuonerius metus vadovaujančios šaliai, vadovas.

Valdančiųjų pergalę beveik neabejotinai užtikrino boikotas, paskelbtas opozicijos lyderių, teigiančių, kad vadovaujant autoritariniam A. Vučičiui sąžiningi ir laisvi rinkimai neįmanomi.

Vis dėlto opozicijos stovykla anaiptol nėra vieninga: kai kurios pagrindinės partijos balsavimą boikotuoja, bet apie 20 mažesnių grupių toliau varžysis. Jas visas mažai kas sieja, išskyrus nepalankumą prezidentui.

Dėl šios priežasties A. Vučičiaus centro dešinioji partija turi puikią galimybę užsitikrinti 60 proc. balsų, rodo apklausa, atlikta sociologinių tyrimų agentūros „Faktor Plus“.

Antra galėtų likti SNS koalicijos partnerė – Serbijos socialistų partija (SPS); jai prognozuojama gauti apie 12 proc. balsų.

Didelis klaustukas – koks bus 6,5 mln. registruotų rinkėjų aktyvumas, išliekant nuogąstavimams dėl koronaviruso ir opozicijai raginant balsavimą boikotuoti.

Menkas aktyvumas gali dar labiau sumažinti rinkimų legitimumą. A. Vučičius jau anksčiau sulaukė žmogaus teisių grupių griežtų išvadų, kad jam valdant šalies demokratijos būklė pašlijo.

Balsuoti ar spręsti kryžiažodžius?

Artėjant balsavimui boikoto šalininkų politinėse reklamose buvo siūloma sarkastiškų alternatyvų praleisti sekmadienį.

Jose gyventojai buvo raginami geriau padirbėti sode arba spręsti kryžiažodžius, „nes tai būtų geriausias būdas tą dieną panaudoti pieštuką“.

A. Vučičius, prieš tapdamas prezidentu dukart dirbęs premjero poste, peikė boikoto judėjimą kaip realią grėsmę Serbijos demokratijai ir kaltino opozicijos lyderius siekiant tokiu būdu paslėpti savo nepopuliarumą.

50-metis lyderis gali girtis esantis populiaresnis nei kada nors anksčiau: apklausos rodo, kad gyventojai palankiai įvertino jo pirmines pastangas suvaldyti Serbijoje prasidėjusį koronaviruso protrūkį.

Šalyje iki šiol mirė apie 260 žmonių, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19, bet Serbijai pavyko išvengti didesnio masto epidemijos, kokios smogė kai kurioms kitoms Europos valstybėms.

Atšaukus karantino priemones užsikrėtimo atvejų vėl pagausėjo, todėl A. Vučičius uždraudė rinkimų kampanijos mitingus, bet ne patį balsavimą. Rinkimai, turėję vykti balandį, jau buvo kartą atidėti.

Tačiau prezidentas organizavo virtualią agitaciją.

„Šiandien atėjau ne tam, kad pasakyčiau: „Balsuokit už mane – tuomet tekės medus ir pienas bei žydės gėlės.“ Šito padaryti negaliu“, – jis sakė per neseniai surengtą „virtualų mitingą“.

„Tačiau sakau jums, kad 2025 metais jūsų vidutinis atlyginimas bus 900 eurų“, – patikino A. Vučičius.

Šiuo metu vidutinis atlyginimas Serbijoje yra apie 500 eurų per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.