Šiaurės Korėja ruošiasi pradėti prieš Seulą nukreiptą propagandos skrajučių kampaniją

Šiaurės Korėja ruošiasi pradėti prieš Seulą nukreiptą propagandinių skrajučių platinimo kampaniją, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, o Pietų Korėja aštriai sukritikavo tokią iniciatyvą, pusiasalyje tvyrant didelei įtampai.

 Šiaurės Korėja ruošiasi pradėti prieš Seulą nukreiptą propagandinių skrajučių platinimo kampaniją, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, o Pietų Korėja aštriai sukritikavo tokią iniciatyvą, pusiasalyje tvyrant didelei įtampai.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėja ruošiasi pradėti prieš Seulą nukreiptą propagandinių skrajučių platinimo kampaniją, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, o Pietų Korėja aštriai sukritikavo tokią iniciatyvą, pusiasalyje tvyrant didelei įtampai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2020, 12:59 PM

Pchenjanas neseniai paskelbė virtinę tūžmingų pareiškimų, smerkdamas Seulą dėl propagandinių skrajučių, kurias balionais ar plūduriuojančiais buteliais per sieną siuntė pietinėje šalyje gyvenantys perbėgėliai.

Šiaurės Korėja pastaruoju metu smarkiai spaudžią Seulą dėl tokių iniciatyvų: dramatiškai susprogdino jos teritorijoje buvusį ryšių biuro pastatą, simbolizavusį abiejų kaimynių suartėjimą, pažėrė grasinimų sustiprinti pasienyje dislokuotas pajėgas, o dabar ruošiasi platinti savo propagandines skrajutes.

„Įniršę“ šiaurės korėjiečiai dabar „rengiasi pradėti dideliu mastu platinti“ Pietų Korėjoje „bausmės atsišaukimus“, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Kiekvienas veiksmas turėtų sulaukti tinkamo atoveiksmio. Tik pajutus savo kailiu galima suprasti, kaip tai yra užgaulu“, – nurodė agentūra.

Valstybinio laikraščio „Rodong Sinmun“ paskelbtose nuotraukose matyti lankstinukus ruošiantys šiaurės korėjiečiai, taip pat nuorūkomis ir pelenais apibarstytos skrajutės su Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino portretu.

Ant vieno lankstinuko, vaizduojančio Moon Jae-iną geriant iš puodelio kažkokį gėrimą, užrašyta: „[Jis] pravalgė viską, įskaitant Šiaurės ir Pietų Korėjų susitarimą.“

Po kelių valandų Seule įsikūrusi Suvienijimo ministerija paragino Pchenjaną „nedelsiant“ atsisakyti savo planų, dėl kurių „telieka labai apgailestauti“.

Seulas praėjusią savaitę pateikė policijai skundą dėl dviejų perbėgėlių grupių, platinusių Pchenjaną įžeidusias skrajutes. Pietų Korėjos vyriausybė taip pat pagrasino, kad gali imtis „griežtų priemonių“ prieš šiuos aktyvistus.

Tačiau Šiaurės Korėja nesiliovė smerkti Seulą dėl skrajučių, kuriose Pchenjanas kritikuojamas dėl žmogaus teisių pažeidimų ir branduolinių ambicijų.

Analitikai mano, kad Šiaurės Korėja gali bandyti sukelti dirbtinę krizę, siekdama priversti pietinę kaimynę suteikti tam tikrų nuolaidų.

Išaugusi įtampa

Moon Jae-inas, ilgą laiką pasisakydavęs už normalesnius ryšius su šiaurine kaimyne, anksčiau šią savaitę tapo Kim Yo-jong – Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno įtakingos sesers – žodinės atakos taikiniu. Savo ilgame pikto tono pareiškime ji pavadino pietų korėjiečių prezidentą „šlykščiu“ ir „įžūliu“ žmogumi.

Seulas savo ruožtu pažėrė nepaprastai griežtos kritikos Moon Jae-iną užsipuolusiam ir abiejų šalių ryšių biurą šią savaitę susprogdinusiam Pchenjanui, žadėdamas „nebetoleruoti“ jo „neracionalių veiksmų ir žodžių“.

Abiejų Korėjų santykiai yra jau daugelį mėnesių įšaldyti, pernai Hanojuje vykusiam Kim Jong Uno susitikimui su JAV prezidentu Donaldu Trumpu iširus be jokių rezultatų.

Tą susitikimą torpedavo nesutarimai, ko turėtų atsisakyti branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

Savo reportažą apie propagandines skrajutes KCNA paskelbė, penktadienį dėl augančios įtampos atsistatydinus už santykius su Pchenjanu atsakingam pietų korėjiečių pareigūnui Kim Yeon-chului (Kim Jončului). Jis išreiškė viltį, kad toks sprendimas „suteiks galimybę padaryti šokią tokią pauzę“.

Abi valstybės formaliai tebekariauja, nes Korėjos karas 1953 metais pasibaigė paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.