​Totalinis sekimo aparatas toliau plečiasi: Rusijoje naikinamos asmeninės paslaptys

Vladimiras Putinas pasirašė Rusijos parlamento priimtą įstatymą dėl vieningo federalinio registro. Čia bus sukaupti visi duomenys apie kiekvieną rusą: pavardė, vardas, tėvų vardai, lytis, gimimo data ir vieta, pilietybė, šeimyninė padėtis ir duomenys apie giminystės ryšius, taip pat nurodyti identifikacinis mokesčių mokėtojo ir individualios draudimo sąskaitos numeriai, duomenys apie pajamas ir mokesčius.

 ​Vladimiras Putinas pasirašė Rusijos parlamento priimtą įstatymą dėl vieningo federalinio registro.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 ​Vladimiras Putinas pasirašė Rusijos parlamento priimtą įstatymą dėl vieningo federalinio registro.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 ​Vladimiras Putinas pasirašė Rusijos parlamento priimtą įstatymą dėl vieningo federalinio registro.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 ​Vladimiras Putinas pasirašė Rusijos parlamento priimtą įstatymą dėl vieningo federalinio registro.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

specialiai lrytas.lt, Maskva

2020-06-21 08:35

Į bendrą duomenų bazę bus įkelta maždaug 30 rodiklių iš 12 žinybų, – civilinės metrikacijos biurų, vidaus reikalų ministerijos, pensijinio fondo ir kitų.

Kiekvienam Rusijos piliečiui bus suteiktas atitinkamas identifikacinis registro numeris, kuris ir taps jo „pagrindiniu dokumentu“.

Registro operatoriumi paskirta federalinė mokesčių tarnyba. Ji, matyt ir taps ta institucija, kuri turės naudos iš šio „pagrindinio dokumento“.

Aiškinamajame įstatymo rašte sakoma, jog federalinio registro apie gyventojus sukūrimas padidintų kovos su įstatymo pažeidėjais veiksmingumą, sumažintų sukčiavimų skaičių gaunant socialinės paramos priemones ir mokant mokesčius, rinkliavas ir kitus būtinus mokėjimus, padidintų mokėjimų surinkimą į Rusijos biudžetinės sistemos biudžetus.

Dalinai įstatymas įsigalios 2022 m. sausio 1 d. Nuo jo oficialaus paskelbimo iki 2025 m. gruodžio 31-osios nustatytas pereinamasis laikotarpis.

Bet tai dar ne visa šalyje įvedama „skaitmenizacija“. Maskvoje papildomai kaip eksperimentas nuo liepos 1-osios prasidės vaizdo kamerų kontrolės režimas.

Bus stebimi Rusijos sostinės gyventojai ir svečiai, kurie buvo „įrašyti“ į Maskvos miesto kompiuterius leidimų režimo galiojimo metu. Tuomet dėl koronaviruso profilaktikos maskviečiams buvo išduodamas „skaitmeninis leidimas“. Šis buvo reikalingas vykstant į darbą, polikliniką ar kitais reikalais.

Kokie Maskvos miesto eksperimento tikslai, valdžia kol kas neaiškina.

Panaikinamos ir Rusijos moksleivių „asmeninės paslaptys“. Visose 43 tūkst. mokyklų per artimiausius keletą metų bus įrengtos vaizdo stebėjimo sistemos su veidų atpažinimo funkcija.

Vaizdo kameros bus įrengtos ne tik mokyklų viduje – koridoriai, salės, laiptinės, bet ir gretimose teritorijose. Vaizdo kontrolės sistema, įjungus realaus laiko režimą, gali atpažinti asmenis įraše.

Ši sistema padeda kontroliuoti jau „autorizuotus“ švietimo įstaigos lankytojus. Ir leis nedelsiant reaguoti, kai pastate ir aplink jį matomi nepageidaujami ir nepažįstami asmenys.

Mokyklos administracija taip pat gali pasitelkti vaizdo stebėseną darbuotojų darbo laiko apskaitai. Mokiniai neteks galimybės praleidinėti pamokas. Vaizdo kameros galės net informuoti moksleivių tėvus kada jų atžalos atėjo ir kada išėjo iš mokyklos.

Visos trys kontrolės sistemos, skirtos šalies gyventojams bendrai paėmus ir kiekvienam rusui atskirai, galiausiai taps visos Rusijos gyvenimo visiškos „skaitmenizacijos“ sudėtinėmis dalimis

Įstatyme dėl vieningo federalinio registro, kuris tampa jo pagrindu, sakoma, kad registras grindžiamas teisėtumo principais, laikosi žmogaus ir piliečio teisių ir laisvių, ir kuriamas ginti teises ir teisėtus interesus Rusijos Federacijos piliečių ir užsienio piliečių, esančių Rusijos Federacijoje.

„Idėja sukurti vieningą rusų duomenų bazę – teisingas žingsnis. Bet, esama ir esminių minusų. Atsižvelgiant į tai, kad visi duomenys bus sukaupti vienoje sistemoje ir rasti juos bus lengva, tuo pasinaudos sukčiai. O tai žmogui kartais net gali kainuoti gyvybę, – jei kalbėti apie medicininius duomenis“, – sako kibernetinio saugumo agentūros vadovas Jevgenijus Lifšicas.

Bet pagrindinis pavojus slypi kitur: žmonės praras teisę į asmeninį gyvenimą. Nors Rusijos Federacijos konstitucijos 24-asis straipsnis nurodo, kad informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, saugojimas, naudojimas ir platinimas be jo sutikimo neleistini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.