Trauktis nesutikęs D. Trumpo sąjungininkų bylų prokuroras atleistas

JAV generalinis prokuroras Williamas Barras federaliniam prokurorui, tyrusiam kai kuriems prezidento Donaldo Trumpo šalininkams iškeltas bylas, šeštadienį pasakė, kad jis yra atleistas, ir tai išprovokavo pasipiktinimą bei Kongreso demokratų tyrimą.

 JAV generalinis prokuroras Williamas Barras federaliniam prokurorui, tyrusiam kai kuriems prezidento Donaldo Trumpo šalininkams iškeltas bylas, šeštadienį pasakė, kad jis yra atleistas, ir tai išprovokavo pasipiktinimą bei Kongreso demokratų tyrimą.  <br> SIPA/Scanpix nuotr.
 JAV generalinis prokuroras Williamas Barras federaliniam prokurorui, tyrusiam kai kuriems prezidento Donaldo Trumpo šalininkams iškeltas bylas, šeštadienį pasakė, kad jis yra atleistas, ir tai išprovokavo pasipiktinimą bei Kongreso demokratų tyrimą.  <br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2020, 10:20 AM

Geoffrey Bermanas, prižiūrėjęs bylą dėl buvusio D. Trumpo advokato Michaelo Coheno veiksmų, taip pat tyręs prezidento patarėjo Rudy Giuliani pastangas diskredituoti D. Trumpo politinius oponentus, į svarbų Niujorko pietų apygardos prokuratūros vadovo postą buvo paskirtas 2018 metais.

Jis taip pat prižiūrėjo tyrimus dėl dviejų R. Giuliani padėjėjų, apkaltintų rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimais ir pagalba renkant kompromituojančią medžiagą prieš D. Trumpo varžovą Joe Bideną – šie jų veiksmai atsidūrė prezidentui surengto apkaltos tyrimo taikiklyje.

Penktadienį vakare W. Barras paskelbė apie G. Bermano atsistatydinimą ir nurodė, kad D. Trumpas vietoje jo paskirs JAV vertybinių popierių ir biržų komisijos (SEC) vadovą Jay Claytoną.

G. Bermanas atsakė neturįs „jokių ketinimų atsistatydinti“ ir nurodė, kad jo prokuratūros „tyrimai bus toliau netrikdomai tęsiami“.

Tačiau šeštadienį W. Barras atsiuntė jam laišką, kuriame rašė, kad D. Trumpas sutiko jį „šiandien“ atleisti.

Greit intensyvėjanti krizė supriešino vyriausybę su didele Vašingtono teisininkų bendruomenės dalimi ir, regis, W. Barrą su D. Trumpu, kuris paneigė kaip nors dalyvavęs šiame reikale.

W. Barro laiške, G. Bermanas kaltinamas tuo, kad „pasirinko viešą spektaklį, o ne viešąją paslaugą“.

Respublikono G. Bermano, kuris vėliau pareiškimu patvirtino, kad „iš karto“ pasitrauks, situacija yra naujausia kontroversija, susijusi su tuo, ką demokratai vadina Teisingumo departamento politizavimu vadovaujant W. Barrui.

D. Trumpas, kalbėdamas prieš rinkimų kampanijos mitingą Talsoje Oklahomoje, paneigė atleidęs G. Bermaną ir taip dar labiau supainiojo neaiškią jo administracijos žinią.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras paragino Teisingumo departamento generalinį inspektorių pradėti tyrimą dėl „aiškiai korumpuoto Teisingumo departamento kišimosi“.

Atstovų Rūmų Teismų komiteto pirmininkas demokratas Jerry Nadleris apkaltino W. Barrą nuolatiniu kišimusi „Trumpo naudai“ į kriminalinius tyrimus.

Komitetas pareiškime nurodė, kad „nedelsdamas pradės tyrimą dėl šio incidento, pagal platesnį tyrimą dėl Barro [vykdomo] nepriimtino Teisingumo departamento politizavimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.