Teheranas: Iranas perduos Prancūzijai numušto Ukrainos lainerio savirašius

Iranas pirmadienį pažadėjo „artimiausiomis dienomis“ išsiųsti į Prancūziją numušto Ukrainos lėktuvo savirašius ir pareiškė esąs pasiruošęs spręsti likusius klausimus.

Irano užsienio reikalų ministras Mohamedas Javadas Zarifas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Irano užsienio reikalų ministras Mohamedas Javadas Zarifas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2020, 8:29 PM

Užsienio reikalų ministras Mohamedas Javadas Zarifas tokį pareiškimą padarė kalbėdamasis telefonu su savo kolega kanadiečiu Francois-Philippe'u Champagne'u, nurodoma iraniečių URM pareiškime.

„Sprendimas išsiųsti juodąsias dėžes buvo priimtas prieš kurį laiką, o netrukus bus imtasi veiksmų“, – pareiškime cituojamas M.J.Zarifas.

Ministerija pabrėžė, kad procesą sutrikdė koronaviruso pandemija, dėl kurios buvo atšaukti dauguma tarptautinių skrydžių.

Pasak Irano valdžios, nuo naujojo koronaviruso protrūkio pradžios vasarį šalyje mirė 9 742 žmonės iš daugiau nei 207,5 tūkst. užsikrėtusiųjų.

Remiantis pareiškimu, Teheranas pareiškė Kijevui esąs pasirengęs „išspręsti teisinius klausimus ir aptarti kompensacijas aukų šeimoms“, tačiau dar nepriėmė kitos šalies delegacijos.

Sausio 8 dieną 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto .

Šiitiška respublika po kelių dienų prisipažino, kad jos pajėgos netyčia numušė ukrainiečių orlaivį.

Per katastrofą žuvo visi laineriu skridę 176 žmonės.

Teherano oro erdvės gynybos sistemos tuo metu veikė aukšto lygio parengties režimu, nes buvo iškilęs pavojus, kad JAV gali sureaguoti į Irano raketų ataką prieš Irake dislokuotas amerikiečių pajėgas.

Tie smūgiai buvo suduoti reaguojant į anksčiau įvykdytą įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani nužudymą per JAV drono ataką netoli Bagdado oro uosto.

Tikimasi, kad lainerio savirašiuose bus informacijos apie paskutines akimirkas iki lėktuvo numušimo ir sudužimo.

Daugelis orlaiviu skridusiu aukų buvo kanadiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.