Buvęs Kirgizijos lyderis A. Atambajevas nuteistas kalėti 11 metų

Buvęs Kirgizijos prezidentas antradienį buvo nuteistas 11 metų kalėti dėl vieno nusikalstamo pasaulio autoriteto neteisėto paleidimo.

​Buvęs Kirgizijos prezidentas antradienį buvo nuteistas 11 metų kalėti dėl vieno nusikalstamo pasaulio autoriteto neteisėto paleidimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Buvęs Kirgizijos prezidentas antradienį buvo nuteistas 11 metų kalėti dėl vieno nusikalstamo pasaulio autoriteto neteisėto paleidimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-23 13:15, atnaujinta 2020-06-23 14:01

Sostinės Biškeko teismo pirmininkaujantis teisėjas skyrė Almazbekui Atambajevui 11 metų ir dviejų mėnesių įkalinimo bausmę, ir nurodė atimti iš jo valstybinius apdovanojimus bei konfiskuoti jo turtą.

„Teismas nusprendė pripažinti Almazbeką Atambajevą kaltu organizavus korupciją ir skirti 11 metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atimant valstybinius apdovanojimus ir konfiskuojant turtą“, – paskelbė teisėjas Emilbekas Kaipovas.

Byla, kuri paskatino smurtą A. Atambajevo kovoje dėl valdžios su jo įpėdiniu, yra susijusi su nusikaltėlių autoritetu Azizu Batukajevu.

63 metų A. Atambajevas, kuris tvirtina esantis silpnos sveikatos, skelbiant nuosprendį nedalyvavo.

Etninio čečėno A. Batukajevo paleidimas iš kalėjimo 2013 metais sukėlė skandalą Kirgizijoje, kur daug kas mano, kas organizuotas nusikalstamumas yra glaudžiai susijęs su politika.

Šios Centrinės Azijos valstybės, buvusios sovietinės respublikos, tyrėjai vėliau nustatė, kad medicininiai dokumentai, kuriais remiantis buvo paleistas A. Batukajevas, buvo suklastoti. A. Batukajevas vėliau išvyko į Rusiją.

A. Atambajevas, kuris tuo metu buvo prezidentas, neigia žinojęs, kad medicininiai dokumentai buvo suklastoti.

Dvi revoliucijas per mažiau nei du dešimtmečius išgyvenusią Kirgiziją pernai purtė A. Atambajevo ir dabartinio prezidento Sooronbajaus Žejenbekovo, buvusio jo protežė, priešprieša.

Kitoje byloje A. Atambajevui pateikta virtinė kitų kaltinimų, įskaitant kaltinimus nužudymu. Ši byla yra susijusi su praėjusių metų smurtiniais susirėmimais tarp jo šalininkų ir saugumo pajėgų, kilusiais jam ignoruojant milicijos iškvietimus apklausai dėl A. Batukajevo.

Per įtemptą operaciją buvusiam lyderiui sulaikyti žuvo specialiųjų pajėgų karininkas.

Šių dviejų politikų priešprieša privertė nuogąstauti dėl galimo smurto tarp regionų, nes A. Atambajevas yra kilęs iš šalies šiaurės, o S. Žejenbekovas – iš pietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.