Neonacių grupuotės verbuoja patiklius paauglius: jauniausiam nariui vos 16 metų

Tylūs neonacių bandymai pritraukti jaunimą į savo gretas nebuvo nepastebėti teisėsaugos tarnybų. Garso įrašuose užfiksuota, kad vienos iš neonacių grupės, pavadinimu „Bazė“ nariai dalyvavo pokalbiuose su paaugliais ir bandė juos radikalizuoti.

Neonacių grupuotės visame pasaulyje bando verbuoti paauglius ir įtraukti juos į savo veiklą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Neonacių grupuotės visame pasaulyje bando verbuoti paauglius ir įtraukti juos į savo veiklą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Tylūs neonacių bandymai pritraukti jaunimą į savo gretas nebuvo nepastebėti teisėsaugos tarnybų. Garso įrašuose užfiksuota, kad vienos iš neonacių grupės, pavadinimu „Bazė“ nariai dalyvavo pokalbiuose su paaugliais ir bandė juos radikalizuoti.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Tylūs neonacių bandymai pritraukti jaunimą į savo gretas nebuvo nepastebėti teisėsaugos tarnybų. Garso įrašuose užfiksuota, kad vienos iš neonacių grupės, pavadinimu „Bazė“ nariai dalyvavo pokalbiuose su paaugliais ir bandė juos radikalizuoti.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 7:20 AM

FTB šią grupuotę apibūdino kaip kurstančią rasinę nesantaiką, kuri siekia pradėti rasių karą pasaulyje.

Visi surinkti įrašai buvo perduoti vienai iš JAV pilietinių teisių organizacijų.

47 metų amerikietis Rinaldo Nazzaro įkūrė „Bazės“ neonacių grupuotę. Vyras šiuo metu slapstosi Sankt Peterburge, kuriame ir verbuoja nacizmo pasekėjus.

R.Nazarro paauglių klausinėdavo apie jų vaikystę, rasę, kaip jie suradikalėjo ir patirtį su ginklais. Tuomet būsimiesiems neonacių organizacijos nariams būdavo užduodami klausimai iš įvairių knygų, tarp kurių ir Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“.

Pokalbių metu R.Nazarro kviesdavo į grupuotę ir narius iš kitų ekstremistinių organizacijų. Paaugliai, kurie norėjo patekti į „Bazę“, slėpdavo savo tapatybę.

Kuomet pokalbiai su „Bazės“ nariais baigdavosi, vyresnieji neonacių grupės nariai spręsdavo dėl jų tolimesnio likimo grupuotėje.

Organizacijos nariai taip pat bandė pritraukti narių ir Vakarų šalių kariuomenių, kad galėtų pasidalinti treniruočių metodika ir ginklais.

R.Nazzaro, kuris praeityje dirbo FTB analitiku, vienam iš Jungtinėje Karalystėje gyvenančių paauglių pasakojo, kad socialinė griūtis yra puiki filosofija.

Vaikinas pasakojo, kad R.Nazzaro svajojo apie tokią griūtį, kad galėtų pasinaudoti ja savo kėslams įgyvendinti.

Mokslininkė ir tyrėja Cassie Miller sako, kad tokių istorijų yra daugybė, o paviešinti garso įrašai leidžia bent trumpam geriau suprasti ekstremistų „pasaulį ir vizijas“.

Moteris teigia, kad paaugliai, kurie nori įstoti į ekstremistines organizacijas, auga visiškai normaliose aplinkose.

„Jie yra visiškai normalūs žmonės. Jie tikrai neparodo jokių požymių, kad norėtų tapti teroristais ar atsidurti ekstremistinėse grupėse. Manau, kad į juos reikia žiūrėti, kaip į savotišką visuomenės atspindį, kuri yra nepaprastai politiškai poliarizuota“, – kalbėjo C.Miller.

JAV Džordžijos valstijoje trys „Bazės“ nariai yra kaltinami dėl sąmokslo ir siekio nužudyti antifašistų porą.

„Bazė“ yra tik viena iš daugelio neonacių grupuočių pasaulyje. Britų transliuotojui „BBC“ pavyko sužinoti vieno iš asmens tapatybę, kuris turi sąsajų ir su „Baze“ ir kūrė internetinius forumus, kurių nariai vykdė teroristinius išpuolius Jungtinės Karalystės teritorijoje.

25 metų Matthew Bacari, bedarbis iš Pietų Kalifornijos, naudojosi savo slapyvardžiu „Mathias“ viename iš savo sukurtų internetiniu puslapiu, kuriame skatino teroristinius ir seksualinės prievartos veiksmus.

Šio puslapio forumas buvo vieta, kuriame buvo užverbuotas ir jauniausias Jungtinės Karalystės teroristas – 16 metų paauglys iš Durhamo, kuris buvo pripažintas kaltu dėl teroro akto planavimo.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.