Perbėgėliai iš Šiaurės Korėjos paleido balionų su Pchenjaną kritikuojančiomis skrajutėmis

Iš Pietų Korėjos į Šiaurės Korėją paleista balionų su propagandos prieš Pchenjano režimą skrajutėmis, antradienį paskelbė viena perbėgėlio vadovaujama aktyvistų grupė, kurios žingsnis tikriausiai išprovokuos pasipiktinimą į šiaurę nuo sienos.

​Iš Pietų Korėjos į Šiaurės Korėją paleista balionų su propagandos prieš Pchenjano režimą skrajutėmis, antradienį paskelbė viena perbėgėlio vadovaujama aktyvistų grupė, kurios žingsnis tikriausiai išprovokuos pasipiktinimą į šiaurę nuo sienos.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Iš Pietų Korėjos į Šiaurės Korėją paleista balionų su propagandos prieš Pchenjano režimą skrajutėmis, antradienį paskelbė viena perbėgėlio vadovaujama aktyvistų grupė, kurios žingsnis tikriausiai išprovokuos pasipiktinimą į šiaurę nuo sienos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 10:23 AM

Pastarosiomis savaitėmis Pchenjanas paskelbė virtinę tulžingų priekaištų Seului dėl tokių skrajučių, kuriomis, pasak Šiaurės Korėjos, įžeidžiamas jos vadovybės orumas.

Įtampa Korėjos pusiasalyje auga. Šiaurės Korėja neseniai susprogdino ryšių su Pietų Korėja biuro pastatą pasienio mieste Kesonge ir pagrasino didinti savo karinį kontingentą Demilitarizuotojoje zonoje ir šalia jos.

Pasak analitikų, Pchenjanas rengia provokacijas siekdamas priversti Seulą ir Vašingtoną padaryti nuolaidų, kol Šiaurės Korėjos derybos su JAV dėl denuklearizacijos yra paralyžiuotos.

Pietų Korėjos pareigūnai ėmėsi žingsnių blokuoti skrajučių leidimą, bet aktyvistų grupė „Fighters for Free North Korea“ paskelbė vėlai pirmadienį netoli pasienio miesto Padžu paleidusi 20 balionų.

Be pusės milijono skrajučių organizacija taip pat balionais išsiuntė 1 000 USB atmintukų, į kuriuos paprastai įrašomos Pietų Korėjos dramos bei muzika, ir 2 000 vieno dolerio banknotų, kuriais siekiama paskatinti žmones paimti platinamos medžiagos.

„[Propagandos] prieš Šiaurės Korėją skrajutės nuskrido į Šiaurę su pietų vėju“, – sakė minimos organizacijos lyderis, perbėgėlis iš Šiaurės Korėjos Park Sang-hakas, kuris pažadėjo ir toliau leisti balionus su skrajutėmis.

Pchenjanas grasina pradėti leisti savo propagandines skrajutes. Oficialioji naujienų agentūra KCNA pirmadienį pranešė, kad pagaminta 12 mln. skrajučių ir parengta 3 tūkst. balionų, turinčių nuskraidinti jas į Pietų Korėją.

Abi Korėjos reguliariai apsikeisdavo propaganda, bet per viršūnių susitikimą 2018 metais sutarė to nebedaryti.

Korėjų santykiai yra jau daugelį mėnesių įšaldyti, pernai Hanojuje vykusiam Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno susitikimui su JAV prezidentu Donaldu Trumpu iširus be jokių rezultatų.

Tą susitikimą sužlugdė nesutarimai, ko turėtų atsisakyti branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas iš pradžių tarpininkavo Pchenjano ir Vašingtono dialogui, bet Šiaurės Korėja dabar kaltina jį dėl to, kad jis neįtikino Jungtinių Valstijų sušvelninti sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.