Grupė lyderių ir Nobelio premijos laureatų perspėja, kad apribojimai dėl koronaviruso kelia grėsmę demokratijai

Priemonės, kurios buvo priimtos siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, kelia grėsmę žmogaus teisėms ir politinėms laisvėms, taip pat ir demokratijai, perspėjo daugiau nei 500 ketvirtadienį paskelbto atviro laiško autorių.

​Priemonės, kurios buvo priimtos siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, kelia grėsmę žmogaus teisėms ir politinėms laisvėms, taip pat ir demokratijai, perspėjo daugiau nei 500 ketvirtadienį paskelbto atviro laiško autorių.<br>G.Šiupario nuotr.
​Priemonės, kurios buvo priimtos siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, kelia grėsmę žmogaus teisėms ir politinėms laisvėms, taip pat ir demokratijai, perspėjo daugiau nei 500 ketvirtadienį paskelbto atviro laiško autorių.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2020, 10:57 AM

„Netgi kai kurios demokratiškai išrinktos vyriausybės su koronavirusu kovoja sutelkdamos savo rankose nepaprastosios padėties teikiamas galias, kurios riboja žmogaus teises ir leidžia valstybei aktyviau sekti savo piliečius, neatsižvelgiant į teisinius apribojimus, palamentinę kontrolę arba terminus, kai konstitucinė tvarka turėtų būti atkurta“, – sakoma laiške.

„Ne atsitiktinumas yra tai, kad dabar pasaulį apėmusi pandemija prasidėjo šalyje, kur informacijos skaida yra ribojama, kur vyriausybė baudžia tuos, kurie perspėja apie viruso pavojų, o jų pranešimai laikomi valstybės prestižą žeminančiais gandais“, – teigia laiško autoriai, omenyje turėdami Kiniją.

Tarp laiško autorių buvo ir 13 Nobelio premijos laureatų, pavyzdžiui, 1983 m. apdovanojimo sulaukęs Lechas Walesa iš Lenkijos, taip pat rašytoja ir žurnalistė iš Baltarusijos Svetlana Aleksijevič, apdovanota 2015 m.

„COVID-19 krizė yra tarsi pabusti raginantis signalas, griežtas perspėjimas, kad laisvėms, kurias branginame, yra iškilusi grėsmė, ir neturėtume jų laikyti savaime suprantamomis“, – teigiama pranešime.

Laišką pasirašė ir tokie politiniai ir pilietinės visuomenės lyderiai kaip Honkongo prodemokratinio judėjimo aktyvistas Joshua Wongas, buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vike-Freiberga bei buvęs Mozambiko prezidentas Joaquimas Chissano, taip pat Švedijos buvęs užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas.

Laišką parėmė maždaug 70 prodemokratiškų institucijų. Jį inicijavo JAV įsikūręs Nacionalinis paramos demokratijai fondas ir Stokholme įsikūręs Tarptautinis demokratijos ir rinkimų paramos institutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.