Pentagonas paskelbė bendrovių, tariamai remiamų Kinijos kariuomenės, sąrašą

Pentagonas paskelbė 20 Kinijos kompanijų, kurios, jo teigimu, yra remiamos šios šalies kariuomenės, sąrašą, tęsiantis Vašingtono ir Pekino priešpriešai dėl ekonomikos.

Sąrašo viršuje atsidūrė telekomunikacijų milžinė „Huawei“, taip pat vaizdo stebėjimo sistemų gamintoja „Hikvision“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Sąrašo viršuje atsidūrė telekomunikacijų milžinė „Huawei“, taip pat vaizdo stebėjimo sistemų gamintoja „Hikvision“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2020, 5:11 PM

Anot naujienų agentūros „Bloomberg“, sąrašo viršuje atsidūrė telekomunikacijų milžinė „Huawei“, pastaruoju metu Amerikos kaltinama vagiant amerikiečių verslo paslaptis ir padedant Kinijai šnipinėti, taip pat vaizdo stebėjimo sistemų gamintoja „Hikvision“.

„Kinijos Liaudies Respublikai mėginant ištrinti ribas tarp civilinio ir karinio sektorių, „pažinti savo tiekėją“ yra nepaprastai svarbu“, – pažymėjo Pentagono atstovas Jonathanas Rathas Hoffmanas.

Į sąrašą įtrauktos įmonės, „priklausančios Kinijos vyriausybei, kariuomenei ar gynybos pramonei, taip pat jų kontroliuojamos ar su jomis susijusios“, Pentagono pareiškime cituojamas J. R. Hoffmanas.

„Manome, kad šis sąrašas bus naudinga priemonė JAV vyriausybei, bendrovėms, investuotojams, akademinėms įstaigoms ir tų pačių pažiūrų partneriams, norintiems su deramu rūpestingumu įvertinti partnerystę su šiais subjektais“, – pridūrė pareigūnas.

Tarp Pekino ir Vašingtono pastaruoju metu didėja įtampa daugelyje sričių, įskaitant prekybą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pradėjo prekybos karą su Kinija ir praėjusią savaitę perspėjo, kad abi didžiausios ekonomikos pasaulyje gali „visiškai nutraukti ryšius“, nors Vašingtonas ir Pekinas žadėjo siekti prekybos susitarimo.

Pekinas praėjusį mėnesį įspėjo, kad imsis „būtinų priemonių“ „Huawei“ ir kitoms įmonėms apsaugoti, JAV dar labiau suvaržius šios technologijų milžinės galimybes įsigyti puslaidininkių technologijų.

„Huawei“ kol kas viešai nekomentavo minėto sąrašo paskelbimo, bet anksčiau bendrovė neigė, jog yra susisaisčiusi su Pekino vyriausybe.

Tuo metu vienas „Hikvision“ atstovas pareiškė, kad kompanija „griežtai nepritaria“ tokiam JAV žingsniui, o jos įtraukimą į sąrašą pavadino „nepagrįstu“. Atstovo teigimu, informacija apie „Hikvision“ savininkus yra visiems prieinama, nes bendrovės akcijomis prekiaujama viešai.

„Hikvision“ niekada nėra dalyvavusi jokiuose karinės paskirties mokslinių tyrimų ir plėtros darbuose“, – sakė įmonės, kaltinamos prisidedant prie žmogaus teisių pažeidimų, atstovas.

Naujienų agentūra AFP taip pat paprašė pateikti komentarų kitų sąraše minimų kompanijų, įskaitant „China Telecom“ ir „China Mobile“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją