Susitikimą JAV ir Lenkijos prezidentai panaudojo savo reikmėms: stiprina rinkimų kampanijas

Trečiadienį Vašingtone jau 11-ąjį kartą susitiko Lenkijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentai. Šį vizitą abu lyderiai panaudojo savo perrinkimo kampanijoms sustiprinti ir dvišalei karinei sutarčiai pasiekti.

A.Duda su D.Trumpu susitiko 11 kartą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Duda su D.Trumpu susitiko 11 kartą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Duda su D.Trumpu susitiko 11 kartą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Duda su D.Trumpu susitiko 11 kartą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 26, 2020, 7:59 AM

Pastaroji savaitė JAV prezidentui Donaldui Trumpui buvo sunki. Savaitgalį Talsoje vykęs rinkimų renginys nesulaukė norimos reakcijos, o begalė vietų dėl koronaviruso pandemijos baimės liko tuščios.

Naujausios apklausos rodo, kad jo šansai būti perrinktam vis labiau mažėja, o prezidentui nesiseka užgesinti vis naujų gaisrų: pandemijos aukų skaičius nesustabdomai auga, su Kinija bandytas pasiekti prekybos susitarimas arti žlugimo ribos, o šalis kaip niekada susiskaldžiusi dėl „Black Lives Matter“ protestų.

Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizitas yra proga D.Trumpui vėl sugrįžti prie lyderio vaidmens ir sustiprinti savo pozicijas prieš lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

Daugiau kaip 9 mln. amerikiečių per pastarąjį surašymą tvirtino, kad yra lenkų kilmės. Dauguma jų gyvena JAV Vidurio Vakaruose ir Šiaurės Rytuose, kur lapkritį vyks įtempta rinkimų kova ir D.Trumpui bus itin svarbūs jų balsai.

A.Dudos delegacija yra pirmoji, kuri įžengė į Baltuosius rūmus po pandemijos pradžios. Vakar vyko jau 11-asis abiejų šalių prezidentų susitikimas, kuris ne ką mažiau svarbus buvo Lenkijos lyderiui.

Prezidentą Lenkija rinks jau šį sekmadienį, o valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos remiamas A.Duda sulaukė rimto iššūkio iš Varšuvos mero Rafalo Trzaskowskio.

Stiprių ryšių su Vašingtonu akcentavimas yra itin svarbus A.Dudai, nes jo šalis dėl teismų sistemos nepriklausomumo ir demokratijos problemų tampa vis labiau atskirta nuo likusios Europos.

A.Dudos vizitas Vašingtone įvyko Baltiesiems rūmams paskelbus, kad iš Vokietijos bus išvestas trečdalis Jungtinių Valstijų karių kontingento.

Dar prieš susitikimą daugelis politikos apžvalgininkų tvirtino manantys, kad dalis iš beveik 10 tūkst. išvedamų karių bus perkelta į Lenkiją.

„Mes nesame patenkinti, kad amerikiečių kariai traukiasi iš Vokietijos, bet kuo daugiau jų bus Lenkijoje, tuo ir mums geriau“, – tvirtino vienas A.Dudai artimas šaltinis.

Lenkijoje buvo kalbama, kad šis skaičius gali siekti 2 tūkst.

Dzennik.pl šaltinių teigimu, į Lenkiją bus perkelta apie 30 F-16 naikintuvų, šalyje bus įkurta V JAV kariuomenės korpuso vadavietė Europoje.

Faktiškai viskas vyks Lenkijos sąskaita. Tai primena dar praėjusiais metais Lenkijos apkalbėtą „Trumpo fortą“ („Fort Trump“), į kurio statybas A.Duda tuomet žadėjo investuoti 2 mlrd. JAV dolerių (apie 1,8 mlrd. eurų).

Parengta pagal „The Washington Post“, „Politico“ ir „Dzennik.pl“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.