Prancūzijoje prieš teismą stos du buvę šnipai, kaltinami šnipinėjimu Kinijos naudai

Prancūzijoje kvapą gniaužiančioje šnipinėjimo byloje prieš teismą pirmadienį stos du buvę žvalgybos agentai, kaltinami perdavę paslaptis užsienio valstybei.

 Prancūzijoje kvapą gniaužiančioje šnipinėjimo byloje prieš teismą pirmadienį stos du buvę žvalgybos agentai, kaltinami perdavę paslaptis užsienio valstybei.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Prancūzijoje kvapą gniaužiančioje šnipinėjimo byloje prieš teismą pirmadienį stos du buvę žvalgybos agentai, kaltinami perdavę paslaptis užsienio valstybei.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2020, 5:10 PM

Nors Prancūzijos pareigūnai kiek įmanoma labiau stengėsi nuslėpti bylos detales, sulakytieji kaltinami dirbę Kinijai, sakoma keliuose žiniasklaidoje pasirodžiusiuose pranešimuose.

Pierre-Marie H. ir Henri M. stos prieš specialų teismą dėl kaltinimų „teikus informaciją kitos šalies vyriausybei“ ir „pažeidus pagrindinius tautos interesus“.

Abu vyrai dirbo Prancūzijos užsienio žvalgybos tarnyboje DGSE. Jiems gresia 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Abu vyrai, dabar jau išėję į pensiją, apkaltinti ir sulaikyti 2017 metų gruodžio mėnesį, nors vėliau Pierre-Marie H. buvo paleistas už užstatą.

Jo žmona Laurence H. taip pat laukia teismo ir yra kaltinama „žvalgybos metu, iš kitos šalies vyriausybės gauto turto slėpimu, kas galimai pakenkė pagrindiniams valstybėmis interesams“.

Teisėjų kolegiją sudarys tik profesionalūs teisėjai magistratai, o atsižvelgiant į bylos jautrumą, greičiausiai ji vyks už uždarų durų.

Kai 2018 metų gegužės mėnesį istorija buvo galiausiai atskleista, Prancūzijos pareigūnai apibūdino ją kaip „ypač rimtą“ atvejį.

Tuometinė gynybos ministrė Florence Parly teigė, kad abu sulaikytieji įtariami padarę tai, ką galima apibūdinti kaip „išdavikiškais“ veiksmais, kurie galėjo kelti pavojų krašto apsaugos paslaptims.

Informacijos nuotėkį aptiko pati DGSE, kuri apie tai informavo prokurorus, teigė gynybos ministerija.

Romanas su vertėja

Pareigūnai atskleidė nedaug informacijos apie bylos detales ar net tai, kurioje šalyje įtariamieji dirbo.

Visgi, remiantis keliais žiniasklaidos pranešimais, minėti du vyrai – DGSE darbuotojai – dešimtajame dešimtmetyje dirbo Kinijoje.

1997 metais Henri M. buvo paskirtas DGSE darbuotoju Pekine, kur jis ėjo antrojo ambasados ​​sekretoriaus pareigas. Jis buvo atšauktas 1998 metų pradžioje, kai užmezgė romaną su ambasadoriaus kinų kalbos vertėja.

Po kelerių metų jis atsistatydino ir 2003 metais grįžo į Kiniją, kur vedė buvusią vertėją, ir įsikūrė Hainano saloje pietų Kinijoje.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Pierre-Marie H., kuris niekada nebuvo komandiruotas į užsienį, buvo areštuotas Ciuricho oro uoste. Iš susitikimo su Kinijos piliečiu vienoje saloje Indijos vandenyne vykęs kaltinamasis su savimi jis turėjo didelę sumą grynųjų pinigų.

Išskyrus informaciją apie kontaktus su Kinijos piliečiu, naujienų agentūra AFP negavo nepriklausomos informacijos, kas sieja abu vyrus.

Nors buvo iškelta daugybė skirtingų teorijų, žinoma, kad abu vyrai prieš sulaikymą buvo stebimi keletą mėnesių.

Žurnalistas Frankas Renaudas savo knygoje apie Prancūzijos diplomatinę tarnybą „Diplomatai“ („Les Diplomates“) aprašė Henri M. bylą.

Dešimtajame dešimtmetyje, kai Henri M. tarnavo Pekine, Kinijos ir Prancūzijos santykiuose vyravo įtampa po 1989 metų įvykių Tiananmenio aikštėje bei 1991 metais įvykusio Prancūzijos fregatų pardavimo Taivanui.

„Tai reikalas, sukėlęs daugiau nei kelias problemas DGSE“, kuri tuo metu turėjo susigrąžinti Kinijoje dirbusius operatyvininkus, naujienų agentūrai AFP teigė F. Renaudas.

Teismo nuosprendis turėtų būti paskelbtas liepos 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.