Demokratijos aktyvistas J. Wongas: pasaulis turi solidarizuotis su Honkongu

Pasaulis privalo solidarizuotis su honkongiečiais, Pekinui patvirtinus plataus masto nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui, pirmadienį pareiškė aktyvistas Joshua Wongas, pažadėjęs tęsti kampaniją už demokratiją.

 Pasaulis privalo solidarizuotis su honkongiečiais, Pekinui patvirtinus plataus masto nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui, pirmadienį pareiškė aktyvistas Joshua Wongas, pažadėjęs tęsti kampaniją už demokratiją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pasaulis privalo solidarizuotis su honkongiečiais, Pekinui patvirtinus plataus masto nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui, pirmadienį pareiškė aktyvistas Joshua Wongas, pažadėjęs tęsti kampaniją už demokratiją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2020, 1:32 PM, atnaujinta Jul 6, 2020, 2:16 PM

Vienas žymiausių pusiau autonominio miesto jaunimo aktyvistų kalbėjo prie teismo, kur nagrinėjama jo ir bendraminčių byla dėl dalyvavimo pernai Honkongą sukrėtusiuose protestuose.

Praėjusią savaitę Kinija patvirtino saugumo įstatymą Honkongui. Šis teisės aktas numato bausmes už keturių rūšių nusikaltimus, keliančius pavojų nacionaliniam saugumui: ardomąją veiklą, raginimus atsiskirti, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.

Įstatymas, numatantis baudžiamąją atsakomybę už tam tikras nuomones, pavyzdžiui, raginimus siekti nepriklausomybės ar autonomijos, per miestą pasiuntė baimės bangą.

Pirmadienį pasirodęs teisme 23-ejų J. Wongas atrodė likęs nepalaužtas.

„Vis dar turime pranešti pasauliui, kad dabar metas palaikyti Honkongą“, – sakė jis ir pridūrė, kad Kinija negali „ignoruoti ir tildyti Honkongo žmonių balsų“.

„Tikėdami Honkongo žmonių kova už laisvę niekada nepasiduosime Pekinui“, – teigė J. Wongas.

J. Wongą, kuris pradėjo kampaniją už demokratiją, kai jam buvo vos 12 metų, Kinijos valstybinė žiniasklaida dažnai smerkia kaip „juodąją ranką“, rezgančią sąmokslą su užsienio jėgomis ir siekiančią pakenkti šaliai.

Pekiną pykdo J. Wongo ir kitų aktyvistų susitikimai su Vakarų politikais bei jų parama sankcijoms, paskelbtoms Kinijai griežtinant Honkongo kontrolę.

Naujasis saugumo įstatymas, be kita ko, uždraudžia lobistinius veiksmus siekiant sankcijų.

Išformuota partija, iš bibliotekų pašalintos knygos

Pirmadienį savo komentaruose J. Wongas sankcijų nepaminėjo, tačiau kalbėjo, kad tarptautinė bendruomenė neturėtų ignoruoti to, kas vyksta Honkonge.

„Taip pat skatiname tarptautinę bendruomenę leisti mūsų balsą išgirsti visame pasaulyje“, – sakė jis.

Praėjusį antradienį įvestas nacionalinio saugumo įstatymas yra radikaliausias Honkongo valdymo pokytis nuo 1997 metų, kai Britanija jį grąžino Kinijai.

Tada pagal susitarimą su Londonu Pekinas pažadėjo, kad Honkongas 50 metų išsaugos pilietines laisves bei teismų ir įstatymų leidybos autonomiją.

Tačiau naujasis teisės aktas pakeitė šią padėtį.

Jis leido Kinijos saugumo agentams atvirai veikti mieste ir pašalino teisinę užkardą, egzistavusią tarp partijos kontroliuojamų teismų žemyninėje dalyje ir nepriklausomų Honkongo teismų.

Pekinas taip pat nurodė turėsiąs jurisdikciją „itin rimtoms“ saugumo byloms.

Kinija tvirtina, kad šie įgaliojimai atkurs stabilumą Honkonge po praėjusių metų prodemokratinių protestų ir neužgniauš laisvių; esą taikomasi tik į „labai nedidelę mažumą“.

Tačiau policija suiminėja žmones, turinčius daiktų su šūkiais, kuriais reikalaujama nepriklausomybės ar didesnės autonomijos.

Savaitgalį viešosios bibliotekos išėmė iš savo lentynų disidentų – tarp jų ir J. Wongo – parašytų knygų, kad patikrintų, ar jos neprieštarauja naujajam įstatymui.

Honkonge buvusių studentų aktyvistų įkurta prodemokratinio jaunimo partija „Demosisto“ praėjusią savaitę paskelbė, kad nutraukia savo veiklą. Vienas iš jos įkūrėjų Nathanas Law netrukus pranešė, kad paliko Honkongą.

Tuo metu J. Wongas liko mieste, kur tebevyksta jo teismas dėl praėjusių metų protestų.

Pirmadienį jis, Agnes Chow ir Ivanas Lamas stojo prieš teismą dėl kaltinimų neteisėtu susirinkimu.

J. Wongui jau teko atlikti kalėjimo bausmę dėl dalyvavimo 2014 metų protestuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.