Iranas: per incidentą branduoliniame komplekse apgadintas urano centrifugų centras

Iranas sekmadienį patvirtino, kad per praėjusią savaitę Natanzo branduoliniame komplekse įvykusį incidentą buvo apgadintas pastatas yra naujas urano sodrinimo centrifugų surinkimo centras, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

 Iranas sekmadienį patvirtino, kad per praėjusią savaitę Natanzo branduoliniame komplekse įvykusį incidentą buvo apgadintas pastatas yra naujas urano sodrinimo centrifugų surinkimo centras, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Iranas sekmadienį patvirtino, kad per praėjusią savaitę Natanzo branduoliniame komplekse įvykusį incidentą buvo apgadintas pastatas yra naujas urano sodrinimo centrifugų surinkimo centras, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2020, 4:32 PM

Irano pareigūnai anksčiau stengėsi menkinti anksti ketvirtadienį kilusio gaisro padarinius ir tvirtino, kad nukentėjo tik „pramonės sandėlys“. Tačiau valstybinės televizijos paskelbtoje vienoje nuotraukoje ir vaizdo įraše iš įvykio vietos matyti gaisro apdegęs dviejų aukštų mūrinis pastatas sunaikintu stogu.

Irano atominės energetikos agentūros atstovas Behrouzas Kamalvandi sekmadienį sakė, kad centrifugų centras buvo pradėtas statyti 2013 metais ir atidarytas 2018-aisiais.

„Ten planuota pagaminti pažangesnių centrifugų“, – sakė jis ir pridūrė, kad dėl padarytos žalos „vidutiniu laikotarpiu tikriausiai vėluos pažangių centrifugų kūrimas ir gamyba“.

Pasak atstovo, per gaisrą buvo apgadintos „precizinės [staklės] ir matavimo prietaisai“. B. Kamalvandi pažymėjo, kad šis centras neveikė visu pajėgumu dėl apribojimų, nustatytų 2015 metų sutartimi su galingosiomis šalimis dėl Teherano branduolinės programos.

Iranas eksperimentus su naujų modelių centrifugomis pradėjo, kai JAV prieš dvejus metus vienašališkai pasitraukė iš minėtos sutarties.

Iranas seniai tvirtina, kad jo branduolinė programa yra visiškai taiki.

Penktadienį internetu buvo paskelbtas vaizdo įrašas ir žinučių, kuriomis esą prisiimama atsakomybė už gaisrą Natanzo komplekse. Faktas, kad grupės, pasivadinusios „Tėvynės gepardai“ (Cheetahs of the Homeland), žinutės skyrėsi savo turiniu, o pati organizacija iki šiol nebuvo žinoma, kelia klausimų, kad Irano branduolinis kompleksas galbūt vėl tapo kurios nors kitos šalies organizuotos diversijos taikiniu.

2010 metais šiitiškos respublikos urano sodrinimo centrifugų valdymo sistemoms smogė kompiuterinis virusas „Stuxnet“, kaip manoma, sukurtas JAV ir Izraelio.

Du Jungtinėse Valstijose dirbantys analitikai penktadienį sakė naujienų agentūrai AP, jog sprendžiant iš paskelbtų nuotraukų ir palydovinių nuotraukų Natanzo komplekse apgadintas pastatas yra naujasis centrifugų surinkimo centras. Tuo metu Midlberio tarptautinių studijų instituto Jameso Martino branduolinio neplatinimo studijų centro ekspertai sakė, kad iš palydovinių nuotraukų galima spręsti, jog apgadinta pusė to pastato.

Tikėtina, kad šis incidentas smarkiai sumažino Irano galimybes sparčiau sodrinti uraną. Tuo galėtų būti suinteresuotas tiek Izraelis, tiek Jungtinės Valstijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.