Pentagono vadovai bus apklausti dėl kariuomenės naudojimo neramumams malšinti

Pentagono aukščiausio rango vadovai pirmąkart per kelis pastaruosius mėnesius bus iškviesti atsakyti į Kongreso narių klausimus dėl virtinės kontraversijų, įskaitant jų nesutarimus su prezidentu Donaldu Trumpu dėl veiksmų prieš protestuotojus, praeitą mėnesį susirinkusius prie Baltųjų rūmų pareikšti pasipiktinimo policijos šiurkščiu elgesiu ir rasine diskriminacija.

Markas Esperis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Markas Esperis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2020, 5:56 PM, atnaujinta Jul 14, 2020, 2:29 PM

Atstovų Rūmų nariai gynybos sekretorių Marką Esperį ir Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininką generolą Marką Milley klausinės pirmąkart nuo kovo 4 dienos, kai jie buvo atvykę diskutuoti dėl administracijos pasiūlymų gynybos politikos srityje. Tas susitikimas įvyko dar prieš Jungtinėse Valstijose įsibėgėjant koronaviruso epidemijai ir pilietiniams neramumams, dėl kurių kilo Pentagono ir D. Trumpo santykių krizė.

D. Trumpo spaudimas agresyviai malšinti pilietinius neramumus atvedė prie neįprastos priešpriešos su M. Esperiu ir M. Milley. Birželio 1-ąją jie abu nuėjo su prezidentu iš Baltųjų rūmų prie Šv. Jono bažnyčios Lafajeto aikštėje, prie kurios D. Trumpas pozavo fotografams, laikydamas rankose Bibliją. Anksčiau tą dieną vienas Nacionalinės gvardijos sraigtasparnis, skraidydamas itin žemai, padėjo policijai vaikyti prie Baltųjų rūmų susirinkusius protestuotojus. Dėl šio incidento Pentagonas pradėjo tyrimą, ar kariuomenės ištekliai buvo tinkamai naudojami.

M. Esperis taip pat suerzino D. Trumpą pareiškęs, kad nepritarė siūlymui pasinaudoti Sukilimų įstatymu, kad prezidentas galėtų pasiųsti ginkluotąsias pajėgas vidaus neramumams malšinti. M. Esperis sakė neįžvelgiąs tokios ekstremalios priemonės būtinybės, nors D. Trumpas grasino griebtis jėgos.

Pentagono vadovas taip pat neslėpė, kad gailisi lydėjęs D. Trumpą per jo „fotosesiją“ prie Šv. Jono bažnyčios, kai nuo jos buvo šiurkščiai nustumti demonstrantai.

M. Milley vėliau irgi viešai pareiškė apgailestaująs, kad buvo ten kartu su D. Trumpu. Generolas pripažino, kad jam nederėjo vilkint uniformą eiti prie bažnyčios su prezidentu, nes jo buvimas „sudarė įspūdį, jog kariuomenė dalyvauja vidaus politikoje“.

„Man nederėjo ten būti“, – jis sakė per Nacionalinio gynybos universiteto išleistuvių ceremoniją.

Atstovų Rūmų ginkluotųjų tarnybų komiteto nariai tikriausiai taip pat klausinės M. Esperį ir M. Milley dėl tebesitęsiančio ginčo, ar JAV karinės bazės, pavadintos Amerikos pilietinio karo laikų Konfederacijos karininkų vardais, turėtų būti pervadintos, taip pat ar turėtų būti uždrausti kiti Konfederacijos simboliai. Tai gali sukelti naują priešpriešą su D. Trump, pareiškusius, kad nepritaria siūlymams pervadinti tokias bazes kaip Fort Bragas Šiaurės Karolinoje.

2021 metų gynybos išlaidų įstatyme reikalaujama, kad 10 JAV sausumos pajėgų bazių būtų pervadintos. D. Trumpas sakė vetuosiantis šį teisės aktą, jeigu tokia nuostata nebus pašalinta.

M. Esperis ir M. Milley iki šiol nėra viešai pasisakę apie kitas dvi kontroversijas, dėl kurių jie gali sulaukti klausimų per posėdį Atstovų Rūmuose – žvalgybos pranešimus, jog Rusija galėjo siūlyti premijas Talibano kovotojams mainais į JAV ir tarptautinės koalicijos karių žudymą Afganistane, taip pat pranešimus, jog Baltieji rūmai priešinosi sausumos pajėgų planams paaukštinti pulkininką leitenantą Alexander'ą Vindmaną, suteikiant jam pulkininko laipsnį.

A. Vindmanas, atlikęs svarbų vaidmenį D. Trumpo apkaltos byloje, trečiadienį paskelbė, kad traukiasi iš tarnybos kariuomenėje. Jo advokato paskelbtame pranešime D. Trumpas kaltinamas „kabinėjimosi, bauginimo ir keršto kampanija“, dėl kurios A. Vindmano ateitis armijoje „būtų apribota visam laikui“.

A. Vindmanas buvo įtrauktas į anksčiau šiais metais M. Esperiui pateiktą siūlymų paaukštinti karininkus sąrašą, sakė du su šiuo reikalu susipažinę pareigūnai. Vis dėlto šio sąrašo paskelbimas ištisas savaites buvo vilkinimas, nes Baltieji rūmai paprašė atlikti tyrimą dėl A. Vindmano, sakė vienas iš pareigūnų. Pentagonas tokį tyrimą atliko ir padarė išvadą, kad įtarimai dėl netinkamo elgesio buvo nepagrįsti. Vienas pareigūnas nurodė, kad sąrašas maždaug prieš mėnesį iš naujo buvo pateiktas Pentagono vadovui, bet sprendimas dėl jo vėl buvo atidėtas.

Vienas aukšto rango gynybos pareigūnas sakė, kad sąrašas buvo sulaikytas dėl įprasto patikrinimo, nesusijusio su A. Vindmanu. Šaltinis pridūrė, kad galutinį paaukštinamų karininkų sąrašą M. Esperis gavo pirmadienį ir jį patvirtino, įskaitant siūlymą dėl A. Vindmano; tad artimiausiomis dienomis jis turėtų būti pasiųstas Baltiesiems rūmams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.