Kirgizijos kalėjime mirė JAV apdovanojimą pelnęs žmogaus teisių gynėjas

Kirgizijoje kalėjime mirė žmogaus teisių gynėjas, kurio kalinimas tapo nesutarimų tarp šios Centrinės Azijos valstybės ir Jungtinių Valstijų priežastimi, šeštadienį pranešė jo advokatas.

​Kirgizijoje kalėjime mirė žmogaus teisių gynėjas, kurio kalinimas tapo nesutarimų tarp šios Centrinės Azijos valstybės ir Jungtinių Valstijų priežastimi, šeštadienį pranešė jo advokatas.<br>„Twitter“ nuotr.
​Kirgizijoje kalėjime mirė žmogaus teisių gynėjas, kurio kalinimas tapo nesutarimų tarp šios Centrinės Azijos valstybės ir Jungtinių Valstijų priežastimi, šeštadienį pranešė jo advokatas.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2020, 1:34 PM, atnaujinta Jul 25, 2020, 1:35 PM

Vašingtonui 2015 metais paskyrus Azimdžonui Askarovui vieną iš žmogaus teisių apdovanojimų, buvusi sovietinė respublika, ištikima Rusijos sąjungininkė Kirgizija nutraukė ilgalaikio bendradarbiavimo susitarimą su JAV.

69-erių vyras buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už neramumų kurstymą ir bendrininkavimą nužudant policijos pareigūną. Jis šiuos kaltinimus neigė.

Šią savaitę savo klientą aplankęs advokatas Valerijanas Vachitovas naujienų agentūrai AFP telefonu sakė, kad A. Askarovas dėl ligos nebepaėjo.

„Niekas nekreipė į jį jokio dėmesio. Sistema jį nužudė,“ – sakė V. Vachitovas ir patvirtino, kad A. Askarovas mirė.

„Nuvežiau jam melionų ir arbūzų. Sakiau jam, kad valgytų, laikytųsi, kad visi jį mylime“, – apie paskutinį apsilankymą kalėjime pasakojo advokatas.

„Jis verkė. Žinojo, kad miršta, ir niekas nė piršto nepajudino,“ – pridūrė jis.

JT žmogaus teisių komitetas 2016 metais nusprendė, kad A. Askarovas buvo sulaikytas nepagrįstai ir sulaikymo metu kankinamas.

Vis dėlto Kirgizijos teismai paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį, susijusį su 2010-aisiais šalyje prasiveržusiais kruvinais etniniais nesutarimais.

A. Askarovas priklausė uzbekų tautinei mažumai ir ilgą laiką priešinosi policijos piktnaudžiavimui ir kankinimams gimtajame Džalalabato regione, tapusiame vienu iš smurto židinių.

Kirgizų ir uzbekų konfliktas neturtingos šalies pietuose nusinešė šimtus gyvybių ir atkartojo nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos išvakarėse vykusius kruvinus susirėmimus tarp šių dviejų tautybių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.