Tarptautinės bendrijos spaudžiamas Malis sieks sudaryti vienybės vyriausybę

Malio prezidentūra pirmadienį pavedė smarkiai sumažėjusiam ministrų kabinetui suformuoti vienybės vyriausybę krizių krečiamoje šalyje, spaudžiant kitiems Vakarų Afrikos lyderiams.

Malio prezidentūra pirmadienį pavedė smarkiai sumažėjusiam ministrų kabinetui suformuoti vienybės vyriausybę krizių krečiamoje šalyje, spaudžiant kitiems Vakarų Afrikos lyderiams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malio prezidentūra pirmadienį pavedė smarkiai sumažėjusiam ministrų kabinetui suformuoti vienybės vyriausybę krizių krečiamoje šalyje, spaudžiant kitiems Vakarų Afrikos lyderiams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2020, 11:06 AM

Prezidentūra nurodė, kad nauji ministrai derėsis su „suinteresuotomis šalimis“, ir pridūrė, kad tai bus padaryta atsižvelgiant į Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) anksčiau šį mėnesį pateiktus ir per pirmadienį įvykusią vaizdo konferenciją patvirtintus siūlymus.

Tačiau vienas protestų judėjimas išprovokavo nesutarimų, išvedęs į gatves minias, reikalaujančias, kad būtų atstatydintas prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita. Ši grupė anksčiau atmetė ECOWAS planą.

Nuo 2013 metų Maliui vadovaujantis I. B. Keita patiria didelių iššūkių, tokių kaip jau aštuonerius metus besitęsiantis džihadistų sukilimas ir ekonomikos nuosmukis.

Dabar vykstantys protestai įsiplieskė balandį, kai Konstitucinis Teismas atmetė pirmalaikių parlamento rinkimų rezultatus 31 rinkimų apygardoje. Šis sprendimas buvo naudingas I. B. Keitos partijai.

Liepos 10-ąją įtampa peraugo į rimtą krizę, prasiveržus kruvinam smurtui per I. B. Keitos priešininkų mitingą, organizuotą Birželio 5-osios judėjimo – netvirtos opozicijos grupių ir religinių lyderių koalicijos.

Per kelias dienas trukusius susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo 11 žmonių. Šis politinio smurto protrūkis buvo didžiausias Malyje per kelerius pastaruosius metus.

Priešprieša su opozicija

ECOWAS, turinčios 15 narių, vadovai anksčiau sakė remiantys I. B. Keitą ir ragino opozicijos lyderius dėtis prie vienybės vyriausybės. Regioninis blokas taip pat grasino sankcijomis visiems, kas trukdys spręsti šią krizę.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba irgi parėmė ECOWAS pastangas ir išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl krizės Malyje.

Saugumo Tarybos narės „ragina Malio partija nedelsiant imtis veikti pagal šias rekomendacijas, kad būtų išsklaidyta įtampa“, sakoma pranešime.

Prezidentūros pranešime sakoma, kad premjeras Boubou Cisse liktų dirbti šiame poste ir vadovautų vyriausybei, įskaitant šešias jos ministerijas.

Vienas naujojo kabineto narys – ekonomikos ministras Abdoulaye Daffe – laikomas artimu imamui Mahmoudui Dicko, protestų koalicijos veidui.

Tačiau Saudo Arabijoje studijavęs M. Dicko jau atmetė ECOWAS planą. „Verčiau žūčiau kaip kankinys nei mirčiau kaip išdavikas“, – praeitą savaitę sakė jis.

„Jaunuoliai, praradę gyvybes [per protestus], neprarado jų veltui|“, – pridūrė dvasininkas.

Raginimai tęsti dialogą

Komentuodami ginčijamus rinkimus ECOWAS pirmadienį surengto virtualaus viršūnių susitikimo dalyviai paragino nedelsiant atsistatydinti 31 parlamento narį, kurių rinkimų rezultatus panaikino Konstitucinis Teismas, ir pareikalavo, kad jų apygardose būtų surengti papildomi rinkimai.

Nigerio, kuris šiuo metu pirmininkauja regioniniam blokui, prezidentas Mahamadou Issoufou paragino Malio žmones atmesti smurtą ir tęsti dialogą.

Nuo praeito mėnesio vykstančios demonstracijos silpnino 75 metų I. B. Keitos pozicijas, prezidentui jau iš anksčiau susiduriant su didėjančiu spaudimu užbaigti Malį krečiantį džihadistinį konfliktą.

Neturtingoje 20 mln. gyventojų turinčioje valstybėje tūkstančiai žmonių žuvo, o dar šimtai tūkstančių turėjo palikti savo namus, nors vyriausybei padeda Prancūzijos ir JT pajėgos.

Malis yra ECOWAS narys, prisidėjęs sprendžiant kai kurias krizes Vakarų Afrikoje, pavyzdžiui, Gambijoje, Liberijoje ir Siera Leonėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.