Jemeno separatistai atsisakė savivaldos siekių, priims taikos susitarimą

Jemeno separatistai trečiadienį atsisakė savo deklaracijos dėl savivaldos šalies pietuose ir įsipareigojo įgyvendinti stringantį taikos su vyriausybe procesą, tarpininkaujant Saudo Arabijai, pareiškė vienas pietiečių atstovas.

Jemeno separatistai trečiadienį atsisakė savo deklaracijos dėl savivaldos šalies pietuose ir įsipareigojo įgyvendinti stringantį taikos su vyriausybe procesą, tarpininkaujant Saudo Arabijai, pareiškė vienas pietiečių atstovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jemeno separatistai trečiadienį atsisakė savo deklaracijos dėl savivaldos šalies pietuose ir įsipareigojo įgyvendinti stringantį taikos su vyriausybe procesą, tarpininkaujant Saudo Arabijai, pareiškė vienas pietiečių atstovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2020, 8:57 AM

Pietų pereinamoji taryba (PPT) balandį paskelbė apie savo autonomiją, kaltindama vyriausybę nevykdant savo pareigų ir „rezgant sąmokslą“ prieš pietų gyventojų siekius – taigi, karo draskoma šalis atsidūrė dar gilesnėje krizėje.

Ginčas tarp buvusių sąjungininkų apsunkino ilgą atskirą konfliktą su Irano remiamais husiais sukilėliais, kontroliuojančiais didžiąją dalį šalies šiaurės.

PPT „praneša atsisakanti savo savivaldos deklaracijos“, kad leistų įgyvendinti valdžios pasidalijimo paktą, žinomą kaip Rijado susitarimas, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Tarybos atstovas Nizaras Haithamas.

Jis pripažino, kad toks žingsnis atliktas separatistams susidūrus su Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų spaudimu persvarstyti jų sprendimą.

Saudo Arabija pareiškė pasiūliusi planą, leisiantį „paspartinti“ Rijado susitarimo įgyvendinimą, anksti trečiadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra SPA.

Remiantis planu, Jemeno premjeras raginamas per 30 dienų suformuoti naują vyriausybę, taip pat paskirti naują faktinės sostinės Adeno gubernatorių bei saugumo departamento direktorių.

Jemeno separatistai pernai lapkritį Rijade pasirašė valdžios pasidalijimo susitarimą, kuriuo siekta šalies pietuose nutraukti kautynes, pramintas „pilietiniu karu per pilietinį karą“.

Tačiau Rijado paktas netrukus žlugo, nes šalys nespėjo laiku įgyvendinti svarbiausių priemonių, tokių kaip naujo kabineto, kuriame būtų vienodai atstovaujami pietiečiai, suformavimas, taip pat ginkluotųjų pajėgų pertvarkymas.

Saudo Arabijos „pastangomis pavyko įtikinti Jemeno vyriausybę ir Pietų pereinamąją tarybą priimti karalystės pasiūlytą mechanizmą Rijado susitarimui įgyvendinti“, – „Twitter“ paskelbė šios šalies gynybos viceministras princas Khalidas bin Salmanas.

„Pastangos suvienyti Jemeno politinius lyderius... ir pasiekti konsensusą dėl Rijado susitarimo įgyvendinimo mechanizmo demonstruoja galimybę nesutarimus Jemene išspręsti dialogu, nenaudojant karinės jėgos“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.