Koronavirusas trauktis net neketina: skaičiams kylant į viršų įspėjo dėl padarinių

Vis daugiau šalių skelbia apie išaugusius užsikrėtimų koronavirusu skaičius, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį paskelbė, kad  pandemijos padariniai išliks dar dešimtmečius, organizacijos nepaprastosios padėties komitetui vertinant situaciją, praėjus šešiems mėnesiams po to, kai buvo paskelbtas pavojus dėl COVID-19 plitimo.

Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 31, 2020, 10:21 PM

Koronaviruso sukeliama liga pasaulyje jau pražudė beveik 675 tūkst. žmonių, juo užsikrėtė mažiausiai 17,3 mln. gyventojų.

PSO nepaprastosios padėties komitetas, sudarytas iš 18 narių bei 12 patarėjų, penktadienį susitinka ketvirtą kartą nuo COVID-19 krizės pradžios.

„Mintis, kad prieš šešis mėnesius, kai man rekomendavote skelbti tarptautinio masto visuomenės sveikatos krizę (PHEIC), už Kinijos ribų buvo mažiau nei 100 COVID-19 atvejų ir nulis mirčių, prabudina“, – susitikimui prasidėjus teigė organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Pandemija – tai tik kartą per šimtmetį pasireiškianti sveikatos krizė, padariniai ateityje bus jaučiami dešimtmečiais“, – sakė jis.

Komitetas gali paskelbti naujų rekomendacijų arba panaikinti jau esamas, tačiau beveik nėra abejonių, kad pandemijos statusas bus išlaikytas.

Kinijoje skaičiai auga, Vietnamas fiksavo rekordą

Kinijos sveikatos tarnybos penktadienį pranešė apie 127 naujus koronaviruso infekcijos atvejus. Tai didžiausias skaičius nuo kovo 5 dienos.

112 naujų atvejų registruota šiaurės vakariniame Sindziango regione, informuoja agentūra „Reuters“.

Apie rekordinius naujų infekcijų skaičius skelbia ir iki šiol mažai atvejų fiksavęs Vietnamas. Per parą čia patvirtinti 45 nauji viruso atvejai. Protrūkis Vietname kilo Danango mieste, pranešė Sveikatos ministerija.

Iš viso Vietname registruoti 509 infekcijos atvejai, 93 jų – kilus naujam proveržiui.

Indija pagal COVID-19 aukų skaičių pralenkė Italiją

Indijoje mirčių nuo COVID-19 skaičius penktadienį viršijo 35 000.

Aukų skaičiumi Indija pralenkė Italiją ir pakilo į penktą vietą pasaulyje, atsilikdama tik nuo JAV, Brazilijos, Jungtinės Karalystės ir Meksikos.

Indijoje per praėjusią parą užregistruotos 779 naujos su infekcija susijusios mirtys ir bendras aukų skaičius išaugo iki 35 747.

Indijoje, kuri yra antra tankiausiai apgyvendinta šalis pasaulyje, iš viso patvirtinta 1,63 mln. užsikrėtimo infekcija atvejų. Daugiau atvejų yra patvirtinusios tik JAV ir Brazilija, nors gyventojų skaičius jose gerokai mažesnis nei Indijoje.

Dauguma ekspertų teigia, kad tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius Indijoje didesnis, nes institucijos atlieka per mažai testų ir dauguma su koronavirusu susijusių mirčių nėra tinkamai užregistruojamos.

Šią savaitę atliktas koronaviruso antikūnų tyrimas parodė, kad koronaviruso infekcija persirgo daugiau nei pusė žmonių, gyvenančių Mumbajaus lūšnynuose. Praėjusią savaitę atliktas panašus tyrimas parodė, kad beveik ketvirtadalis Naujojo Delio gyventojų persirgo liga.

Kovą su pandemija Indijoje apsunkina potvyniai, nuo kurių jau nukentėjo milijonai žmonių, o beveik 350 žuvo.

Dėl potvynių rytinėje ir šiaurės rytinėje Indijos dalyse dešimtims tūkstančių žmonių teko palikti namus.

Lenkijoje sparčiai daugėja naujų atvejų

Lenkijoje pastarąją parą nustatyti 657 nauji užsikrėtimo koronaviruso infekcija tvejai, nurodo šalies Sveikatos apsaugos ministerija. Tai didžiausias per 24 valandas nustatytų naujų atvejų skaičius Lenkijoje nuo pat pandemijos pradžios.

Per pastarąją parą Lenkijoje infekcijos aukomis tapo dar septyni žmonės, o bendras mirusių žmonių skaičius išaugo iki 1 716.

Lenkijoje nuo pandemijos pradžios koronavirusas iš viso diagnozuotas 45 688 asmenims. Šiuo metu serga 9 985.

Visame pasaulyje patvirtinta jau daugiau kaip 17,4 mln. infekcijos atvejų ir 677 tūkst. mirčių. Daugiau kaip 10,9 mln. visų užsikrėtusių pasveiko.

JAV išlieka labiausiai koronaviruso paveikta šalimi pasaulyje, patvirtinusi 4,6 mln. atvejų. Antroji yra Brazilija, užregistravusi 2,6 mln. infekcijos atvejų, o trečioji vieta tenka Indijai, patvirtinusiai 1,6 mln. COVID-19 atvejų.

„Stabdo“ ekonominės veiklos atnaujinimą

Jungtinė Karalystė stabdys karantino taisyklių švelninimą bent dviem savaitėms, pastaruoju metu padaugėjus COVID-19 atvejų, penktadienį paskelbė šalies premjeras Borisas Johnsonas.

 

„Apie planą atnaujinti ekonominę ir socialinę veiklą sakiau tai, kad jis priklausys nuo susidariusių sąlygų. Kad jei prireiks, stabdysime. Įvertinę situacija dabar spaudžiame stabdžių pedalą“, – teigė B. Johnsonas.

„Šeštadienį, rugpjūčio 1 d. tikėjomės atidaryti daugelį didelės rizikos vietų, kurios iki šiol dar nebuvo atidarytos. Šiandien šiuos pokyčius atidedame mažiausiai dviem savaitėms“, – spaudos konferencijos metu tvirtino jis.

„Žinau, kad žingsniai, kurių imamės, nuvils daugelį žmonių. Tikrai labai apgailestauju dėl to, tačiau paprasčiausiai negalime rizikuoti“, – teigė B. Johnsonas.

Graikija paskelbė reikalavimą patalpose dėvėti kaukes

Graikija penktadienį įvedė prievolę dėvėti kaukes visose patalpose, taip pat paskelbta kitų apribojimų, kuriais siekiama suvaldyti COVID-19 protrūkį, pastaruoju metu šalyje smarkiai daugėjant naujų užsikrėtimo atvejų. „

Visą rugpjūtį patalpose privaloma dėvėti kaukes“, – teigė civilinės saugos viceministras Nikosas Hardalias.

„Pastarosiomis dienomis priemonių buvo laikomasi prasčiau, pastebėta didelių žmonių susibūrimų. Tai atitinkamai parodo ir kasdien didėjantis naujų COVID-19 atvejų skaičius“, – sakė jis.

Kaukės turės būti dėvimos ir bažnyčiose, tačiau šis reikalavimas netaikomas restoranuose.

Italijoje per parą užfiksuoti 379 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai

Italijoje pastarąją parą nustatyti 379 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Tai penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Per pastarąją parą Italijoje koronaviruso aukomis tapo dar devyni žmonės, tad bendras mirusių infekuotųjų skaičius išaugo iki 35 141.
Iš viso nuo pandemijos pradžios šalyje Covid-19 buvo nustatytas 247 537 žmonėms.

Pasak Aukščiausiojo sveikatos instituto vadovo Silvio Brusaferro, anksčiau vidutinis užsikrėtusiųjų amžius viršijo 70 metų, o dabar jis sudaro apie 40 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.