Į finansų skandalą įsitraukęs buvęs Ispanijos karalius palieka savo šalį

Buvęs Ispanijos monarchas Juanas Carlosas I, įsitraukęs į finansinį skandalą, pareiškė paliksiantis savo šalį ir persikelsiantis gyventi kitur, pirmadienį pranešė karališkoji šeima.

 Buvęs Ispanijos monarchas J.Carlosas I, įsitraukęs į finansinį skandalą, pareiškė paliksiantis savo šalį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Buvęs Ispanijos monarchas J.Carlosas I, įsitraukęs į finansinį skandalą, pareiškė paliksiantis savo šalį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2020, 8:21 PM

Karališkosios šeimos tinklalapyje paskelbtame Juano Carloso laiške savo sūnui karaliui Felipe VI sakoma: „Informuoju Jus apie savo apsvarstytą sprendimą šiuo laikotarpiu išsikelti iš Ispanijos.“

Ispanijos premjeras neseniai sakė, kad žinios apie Juaną Carlosą, įskaitant Ispanijoje ir Šveicarijoje vykdomus tyrimus, yra „neraminančios“.

Anksčiau šiais metais vieną tyrimą pradėjo Ispanijos Aukščiausiasis Teismas, o žiniasklaida taip pat paskelbė kompromituojančių liudijimų iš atskiro Šveicarijos atliekamo tyrimo, susijusio su milijonų eurų suma, esą Juano Carloso gauta dovanų iš velionio Saudo Arabijos karaliaus Abdullah.

Kaip pranešama, Juanas Carlosas tuomet esą pervedė didelę pinigų sumą vienam buvusiam kompanionui. Tyrėjai šiuos veiksmus laiko galimu mėginimu nuslėpti pinigus nuo valdžios institucijų.

82 metų buvęs monarchas yra pelnęs pripažinimą už pagalbą Ispanijai taikiai grįžti prie demokratijos po diktatoriaus Francisco Franco mirties 1975 metais.

Tačiau vėlesnį jo valdymą aptemdė virtinę skandalų, o 2014 metais Juanas Carlosas perleido sostą savo sūnaus Felipe naudai. Tuomet jis prarado teisinę neliečiamybę, pagal Ispanijos konstituciją taikomą valstybės vadovui.

Žiniasklaidai pranešus, kad lengvatinio apmokestinimo teritorijoje registruotos sąskaitos, į kurią esą buvo pervesta 65 mln. eurų suma, gauta Juano Carloso iš Saudo Arabijos, naudos gavėjas yra Felipe, karalius atsisakė bet kokio būsimo asmeninio palikimo, kurį jis galėtų gauti iš savo tėvo. Be to, Felipe atėmė iš savo tėvo 194 232 eurų metinę rentą

Karališkieji rūmai neigė, kad Felipe ką nors žinojo apie savo tėvo galimus finansinius nusižengimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.